avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea concubinajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea concubinajului

Buna ziua,

Sora mea este in urmatoarea situatie: a locuit cu un barbat timp de 5 ani, fara a fi casatoriti. In acest timp, au achizitionat anumite bunuri in comun: casa, mobilier, aparatura etc.

Totul mergea bine, dar din pacate el a decedat in urma unui infarct anul trecut .

Intrebarea este: sora mea are vreun drept de mostenire asupra bunurilor dobandite in timpul acestei relatii? (el avea un copil major)

Exista vreo lege a concubinajului si ce prevede ea pentru acest tip de situatii?
Cel mai recent răspuns: ContSters130936 , utilizator 13:10, 5 Martie 2010
Nu exista nici o lege a concubinajului in dreptul rominesc. conmcubinajul ca stare de fapt nu este orctotit de lege ci se bucura numai de anumite recunsoateri in privinta dobindirii in comun a unor bunuri ( bunuri coachizite) care se cuvin coproprietarilor in masura contributiei lor la dobindirea acestora. Cum concubina nu are un drept de mostenire legal inseaman ca fiul concubinului mosteneste partea acestuia umind ca in contradictoriu cu el sa faca iersirea din indiviziune
are drept asupra unor bunuri dobindite impreuna, dar trebuie sa dovedeasca ca acest lucru s-a intamplat asa, altfel, copilul concubinului este singurul mostenitor de drept...;)
eu.ro.lex a scris:

are drept asupra unor bunuri dobindite impreuna, dar trebuie sa dovedeasca ca acest lucru s-a intamplat asa, altfel, copilul concubinului este singurul mostenitor de drept...;)


Subscriu celor spuse de colega mea!
Este interesant de stiut acele bunuri dobadite in aceea perioada de concubinaj pe numele cui sunt achizitionate?
Oricum, daca dovedeste ca bunurile au fost dobandite impreuna are un drept de coproprietate asupra lor impreuna cu copilul celui decedat.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
la succesiunea concubinului prietenei dvs. are vocatie succesorala , fiul acestuia .
concubinajul nu este reglementat in romania .
in masura in care poate dovedi contributia sa pecuniara la achizitionarea acelor bunuri, in perioada concubinajului , prietena dvs. va avea un drept de creanta impotriva fiului succesor.

Alte discuții în legătură

Mostenire din concubinaj linnky linnky buna ziua. va rog, am o nedumerire...eu am trei case si doua masini proprietatea mea, si un copil din prima casatorie. in prezent traiesc in conclubinaj de 12 ... (vezi toată discuția)
Concubinaj Oana21 Oana21 Am trait in concubinaj timp de aproape 40 de ani, am avut un baiat impreuna,care a decedat acum un an si jumatate,la varsta de 35 de ani. Casa in care am ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului lionesse05 lionesse05 Mama mea traieste in concubinaj de aproximativ 7 ani. eu nu mai locuiesc cu mama de cativa ani buni, deoarece m-am mutat si ulterior am descoperit ca nu ma ... (vezi toată discuția)