avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea concubinajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea concubinajului

Buna ziua,

Sora mea este in urmatoarea situatie: a locuit cu un barbat timp de 5 ani, fara a fi casatoriti. In acest timp, au achizitionat anumite bunuri in comun: casa, mobilier, aparatura etc.

Totul mergea bine, dar din pacate el a decedat in urma unui infarct anul trecut .

Intrebarea este: sora mea are vreun drept de mostenire asupra bunurilor dobandite in timpul acestei relatii? (el avea un copil major)

Exista vreo lege a concubinajului si ce prevede ea pentru acest tip de situatii?
Cel mai recent răspuns: ContSters130936 , utilizator 13:10, 5 Martie 2010
A locui impreuna nu reprezinta o recunoastere a dreptului, care ar intrerupe prescriptia extinctiva.
In practica e vazuta ca o situatie de fapt care impiedica sa inceapa curgerea prescriptiei.
Recunoastere este in unele cazuri, depinde de speta, nu intotdeauna toate instantele motiveaza pe recunoastere si nu intotdeauna este o recunoastere in fapt... Depinde de la caz la caz.
In alte cazuri abia la momentul la care se cere plecarea din imobil se naste dreptul la actiune... in functie de contract, relatia dintre parti etc.
De exemplu am imbunatatit apartamentul in care stau in chirie, pana cad trebuie sa plec din el nu am un drept de creanta referitor la unele imbunatatiri, caci nu imi pun problema sa le revendic intrucat le folosesc...
Abia cand e sa plec cer proprietarului contravaloarea lor...
E bazata pe imbogatirea fara just temei...
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
E bine ca se mai aduce din cand in cand in discutie aceasta problema, ca sa fie invatatura de minte duduilor care se lasa pacalite de niste profitori. Sunt convinsa ca relatia era rupta din rai, dar pe lumea asta nimic nu dureaza vesnic, asa ca surioara ta de ce nu a luptat sa treaca apartamentul pe numele ei cat era el in viata din moment ce el era "mai mult bolnav in ultima perioada" si platea ratele, sau de ce nu i-a facut un testament macar? Probabil ca el nu a vazut lucrurile intocmai ca ea...acesta este si unul din argumentele pentru care nu sunt reglementate la noi aceste aspecte (inca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire din concubinaj linnky linnky buna ziua. va rog, am o nedumerire...eu am trei case si doua masini proprietatea mea, si un copil din prima casatorie. in prezent traiesc in conclubinaj de 12 ... (vezi toată discuția)
Concubinaj Oana21 Oana21 Am trait in concubinaj timp de aproape 40 de ani, am avut un baiat impreuna,care a decedat acum un an si jumatate,la varsta de 35 de ani. Casa in care am ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului lionesse05 lionesse05 Mama mea traieste in concubinaj de aproximativ 7 ani. eu nu mai locuiesc cu mama de cativa ani buni, deoarece m-am mutat si ulterior am descoperit ca nu ma ... (vezi toată discuția)