avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea concubinajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea concubinajului

Buna ziua,

Sora mea este in urmatoarea situatie: a locuit cu un barbat timp de 5 ani, fara a fi casatoriti. In acest timp, au achizitionat anumite bunuri in comun: casa, mobilier, aparatura etc.

Totul mergea bine, dar din pacate el a decedat in urma unui infarct anul trecut .

Intrebarea este: sora mea are vreun drept de mostenire asupra bunurilor dobandite in timpul acestei relatii? (el avea un copil major)

Exista vreo lege a concubinajului si ce prevede ea pentru acest tip de situatii?
Cel mai recent răspuns: ContSters130936 , utilizator 13:10, 5 Martie 2010
INteleg ca nu exista niciun testament?
Va multumesc pentru raspunsuri.

Inteleg din ce imi spuneti ca fiul sau are dreptul la 50% din casa, fiecare din proprietari contribuind cu 50% din suma cu care a fost cumparata.

Apartamentul respectiv a fost renovat intre timp, sora mea facand un credit bancar de nevoi personale pentru asta (credit pentru care mai plateste si in ziua de azi). Prietenul ei fiind mai mult bolnav in ultima parte a vietii, ea a fost cea care a muncit pentru tot.

Nu mi se pare echitabil ca fiul mostenitor sa beneficieze de 50% din valoarea apartamentului care a fost imbunatatit cu banii si munca ei.

Cum se poate ajunge la o situatie cat de cat corecta?

AVLIL: nu exista nici un testament.
Ar fi indicat sa se inteleaga cele doua parti.
Exista dovezi despre contributia celor doi? Despre unde s-au dus banii din credit?
Intrucat cei doi nu au fost casatoriti , drept de a mosteni nu exista.Poate exista un drept de creanta, cu mentiunea ca scurgerea timpului, in speta a trei ani de la nasterea dreptului ,duce la stingerea dreptului la actiune , in sens material.

Sau pot exista bunuri proprietate comuna pe cote parti .
Cat priveste imobilul, trei ani aceia nu curg de la nasterea dreptului, caci locuirea partilor in acelasi imobil face sa nu curga prescriptia (e asimilata unei recunoasteri a proprietarului ca si celalalt are un drept).

Alte discuții în legătură

Mostenire din concubinaj linnky linnky buna ziua. va rog, am o nedumerire...eu am trei case si doua masini proprietatea mea, si un copil din prima casatorie. in prezent traiesc in conclubinaj de 12 ... (vezi toată discuția)
Concubinaj Oana21 Oana21 Am trait in concubinaj timp de aproape 40 de ani, am avut un baiat impreuna,care a decedat acum un an si jumatate,la varsta de 35 de ani. Casa in care am ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului lionesse05 lionesse05 Mama mea traieste in concubinaj de aproximativ 7 ani. eu nu mai locuiesc cu mama de cativa ani buni, deoarece m-am mutat si ulterior am descoperit ca nu ma ... (vezi toată discuția)