avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire reparatie in regie proprie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire reparatie in regie proprie

Buna ziua,
sunt nefericitul posesor al unui dosar de dauna la o firma de asigurari.
Am avut accidentul in parcare, a intrat un cetatean in masina mea, care era parcata in afara partii carosabile, si dupa indelungi cereri si reclamatii la CSA, cei de la asigurare mi-au intocmit dosarul. Am introdus masina intr-un service care nu are contract cu firma care ma despagubeste si inspectorul de dauna m-a incadrat la art. 42 - culpa comuna, nu stiu din ce lege sau document oficial, prin care eu sunt pasibil de jumatate din valoare daunei ... Prin urmare, inspectorul mi-a spus ca masina avea botul iesit cca. 2-3 cm pe partea carosabila si de aceea a introdus acest articol.
Intrebarea este: Cum pot face sa ma despagubeasca cei de la asigurare, in conditiile in care eu doresc sa imi repar masina in regie proprie, deoarece , doar piese care se inlocuiesc depasesc 7000 lei, fara manopera, iar eu as putea sa le procur la sh cu o valoare mult mai mica. Cel de la service mi-a spus ca reparatia o sa ajunga in jur de 10000 lei ceea ce inseamna ca eu v-a trebui sa platesc cele 5000 lei, nefiind eu vinovat.
Se poate sa le cer despagubire pentru reparatie in regie proprie, si care ar fi procesul pentru a demara.
Am vorbit cu avocatul meu si mi-a spus sa iau un deviz de reparatie de la service si sa ii dau in judecata pentru ca as avea castig 100%, dar eu doresc sa se rezolve cat mai repede, deoarece eu nu mai folosesc masina din ianuarie 2011 din cauza lor.
Cel mai recent răspuns: Alexa3211 , utilizator 12:32, 3 Martie 2020
Instanta de judecata poate rezolva situatia dvs. Este de durata insa.
Ascultati-va avocatul si nu mai cereti sfaturi in stanga si in dreapta.
Daca este vorba despre 2-3 cm, se pare ca inspectorul de dauna a fost martor la data evenimentului si a si facut fotografii inainte de a se misca autoveiculele =D>
Culpa comuna este cautata/inventata permanent de cei care trebuie sa plateasca o dauna, scapand astfel de 1/2 din suma.Cat despre admonestarea primita, intr-adevar :bazati-va pe sfaturile celui care nu poate fi sanctionat daca pierde procesul, mai ales cand esate sigur ca valoarea pagubei este corect calculata si acceptata ca deviz de catre asigurator, cand bazat pe codul civil omite normele de despagubire RCA privind calculul valorii reale ca despagubire maxima, ca valoarea reparatiei nefiind intotdeauna acoperita lipseste posibilitatea de a obtine diferenta de la cineva, etc.
Reparatia in regie proprie este alt pericol, suma calculata astfel, fiind mult mai mica decat cea a celui mai ieftin deviz de reparatie practicat in zona locala.
Mai mult, nu aveti sanse in a castiga ceva numai pe baza unui deviz de reparatie, pe care unii aparatori de litigii civile, il socotesc/confunda cu o expertiza de evaluare in spetele de prejudicii materiale provocate de distrugere(nu prin accident auto).
Sfatul meu: demontati prin orice mijloace acea sustinere(pe care sper ca nu ati recunoscut-o) privind cei "2-3 cm".
Daca nu acceptati reparatia intr-un service agreat de asigurator (miroase a fi o pedepsire pentru asta;) ) aveti de platit din buzunar intreaga reparatie si abia apoi sa vedeti ce puteti recupera de la asigurator.
In primul rand aveti nevoie de un sprijin tehnic(eventual o cunostinta-lichidator de daune, de la alt asigurator) pentru a avea certitudinea datelor tehnice privind corespondenta devizului cu nota de constatare a avariilor, corectitudinea modului de calcul al valorii reale si a costurilor conform normativelor de materiale si manopera.
Cand veti cunoaste precis care este valoarea pe care trebuie sa o primiti, atunci veti sti ce pretentii pot fi cerute justificat asiguratorului, prin negociere/ conciliere sau mai departe in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
nucu$, utilizator
Culpa comuna in cazul dv este aberanta Atata timp cat erati parcat intr-o parcare amenajata nu exista culpa comuna. Chemati asiguratorul la conciliere si precizati asiguratorului ca urmeaza sa va adresati instantei si vor plati si daunele si cheltuieli de judecata si penalizari de intarziere. Apoi faceti o reclamatie la CSA si in final apelati la ajutorul unui avocat care sa va reprezinte si mergeti in instanta. Aveti toate sansele de castig.
Astazi am primit urmatorul raspuns din partea CSA:

"Ca urmare a sesizãrii dumneavoastrã înregistratã la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor cu nr. 19048/27.06.2011, privind solicitarea de analizare a dosarului de daunã deschis de dumneavoastrã la SC ASTRA Asigurari SA , vã aducem la cunoºtinþã faptul cã societatea de asigurãri a hotãrât preluarea în totalitate a riscului, urmând ca pentru finalizarea dosarului de daunã sã depuneþi la societatea de asigurãri documentaþia de reparaþie însoþitã de cererea de despãgubire.
Direcþia Generalã Reglementãri ºi Autorizãri
Asigurãri Obligatorii
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor
Str. Amiral Constantin Balescu nr.18, sector 1, Bucureºti
Tel. +4021 316.78.80 (81) int.131
Fax: +4021 316.78.64
web: www.csa-isc.ro
e-mail: office@csa-isc.ro"

Se pare ca mai exista si justitie in tara asta sau oameni care isi fac treaba ! Felicitari CSA !
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
urtimud2001, utilizator

Alte discuții în legătură

Rca asirom despagubit f putin brabus722 brabus722 salut acum 3 luni am primit un buf in spate si am mers la service costul reparatiei costa 148 mil am solicitat in regie proprie ......... mi sa oferit 56 ... (vezi toată discuția)
Despagubire asigurare rca stefan-dinca stefan-dinca Buna ziua! In luna Noiembrie am avut un accident de masina. Neavand Casco, am bagat masina pe RCA-ul celui care m-a lovit. Masina a fost bagata in service, ... (vezi toată discuția)
Abuz astra lary_alexandra2 lary_alexandra2 In data de 16.12.2010 am fost implicat intr-un accident ( eu nefiind vinovat), celalalt conducator recunoscandu-si vina la politie mi s-a eliberat autorizatia ... (vezi toată discuția)