Apelati la un avocat pentru formularea unei actiuni de divort, incredintare minor si eventual partaj.
Buna ziua !
Deschideti in instanta o actiune de divort . De regula , custodia copiilor este data mamei , in conditiile in care aceasta dispune de conditii corespunzatoare pt crestere si educare .
In privinta divortului, formulati actiune de divort la judecatoria in a carei raza teritoriala ati avut ultimul domiciliu comun, actiune pe calea careia solicitati:
-desfacerea casatoriei, incredintarea minorului spre crestere si educare, stabilirea unei pensii in favoarea acestuia ( in functie de venitul realizat de catre tata sau in functie de venitul minim pe economie dupa caz ) si reluarea numelui avut anterior casatoriei.
Pentru ca nu realizati venituri- taxa de timbru este de 8.00 lei ( caz in care va trebui sa depuneti o adeverinta eliberata de catre Administratia Financiara) si timbru jud. de 0,30 lei.
Probe:-inscrisuri, martori , ancheta sociala.
In privinta partajului, daca dupa divort nu veti ajunge la o intelegere amiabila, respectiv la incheierea unui partaj voluntar la notariat, va trebui sa procedati la partajarea bunurilor pe cale judecatoreasca si sa formulati o cerere de acordare a ajutorului public judiciar conform Oug 51/2008, pentru ca procesul de partaj este un proces costisitor, care implica achitarea unei taxe de timbru de 3% din valoarea masei partajabile , expertize de specialitate in functie de masa bunurilor partajabile si inteleg ca nu dispuneti de resursele financiare necesare sustinerii unui astfel de proces.
Probe:-inscrisuri, martori ( care nu pot fi rude si afini pana la gradul 3 inclusiv), interogatoriu, expertize de specialitate.
Buna ziua!
Va sugerez sa incercati rezolvarea problemelor dumneavoastra prin mediere, informati-va ce va poate oferi medierea in cazul dumneavoastra, consultati un mediator. Faza de informare si consiliere este gratuita, nu va trebui sa platiti nimic. Sunati un mediator si stabiliti o intalnire, cu siguranta orice mediator va va da toate lamuririle de care aveti nevoie. De asemenea, puteti sa gasiti informatii despre mediere si avantajele pe care le ofera medierea pe site-urile/blogurile cu acest profil. In privinta ajutorului public judiciar, amintit de doamna avocat mai sus, OUG 51/2008 se aplica si in cazul in care apelati la mediere.
Va doresc liniste in suflet! :)
Actiunea de divort este bine sa fie cat mai motivata.
Cat priveste partajul ar fi bine sa analizeze avocatul daca se impune a se deschide acum sau sa mai asteptati.
Nu este obligatoriu sa deschideti partajul odata cu divortul.
Este posibil ca avocatul sa va recomande sa deschideti in acelasi timp si partajul insa dvs. trebuie sa analizati daca va grabiti sau nu...