avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Zona de servitute si legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Zona de servitute si legitima aparare

Acum cativa ani am adhizitionat un teren intr-o localitate langa Bucuresti. Fiind mai multi mostenitori, a durat ceva timp pana la definitivarea documentelor, iar unul dintre mostenitori neavand unde sa se duca a ramas pe o bucatica de teren care i se cuvenea. Acest ultim mostenitor avusese in ,,stapanire’’ toata suprafata de teren pana la vanzarea acestuia.. Prin documentele de vanzare exista o zona de servitute de 3x5m de pe care avem acces fiecare la terenul nostru.
Dupa efectuarea tranzactiei, acest ,,ultim mostenitor’’ a fost foarte deranjat de faptul ca nu mai are ,,stapanire’’ pe terenul cumparat de mine si a incercat sa ma terorizeze in diverse moduri :
- a intrat de nenumarate ori pe terenul meu amenintandu-me in diverse moduri ;
- m-a agresat verbal prin jigniri si injurii adresate mie si familiei mele ;
- m-a amenintat cu moartea, avand in mana un cutit sau alta data un par.
Aproape de fiecare data sustine ca terenul pe care l-am cumparat era a lui si ca o sa ma faca sa plec de aici.
Am facut mai multe plangeri la Politia locala dar desi mi se spunea ca va fi amendat (sau la plangerea urmatoare mi se spunea ca a fost amendat) acest ,,ultim mostenitor ‘’ se mai linistea o perioada dupa care isi relua asediul.
In urma plangerilor facute s-a intocmit un Dosar care a ajuns la Judecatoria Buftea (am numarul acelui Dosar), dar deoarece paratul nu se prezenta la proces (el se mai linistise in acea perioada) am crezut ca daca am sa renunt la acel Dosar se va termina starea de teroare si omul se va linisti.
Dar nu a fost asa !!! Am avut mari probleme la contruirea gardului care despartea terenurile noastre, la montarea portilor etc.
Au existat porti la intrarea din strada in zona de servitute si alte porti la trecerea din zona de servitute in terenul meu. La trecerea din zona de servitute in terenul lui nu au existat porti. Intr-una din zile acest ,,ultim mostenitor’’ mi-a propus sa desfiintam primele porti de la intrarea din strada in zona de servitute si sa-i dau lui o poarta (erau formate dintr-o poarta mai mare si una mai mica (pietonala)). Am fost de acord cu aceasta si in momentul cand am desfiintat aceste porti am turnat si o placa de beton pe toata zona de servitute deoarece era mereu noroi cand ploua. Cand am vrut sa-i dau poarta (poarta cea mare), nu a mai vrut-o si mi-a zis s-o pun la loc. M-am suparat si i-am lasat poarta acolo, ulterior si-a montat-o el la intrarea pe terenul lui. Au urmat injuraturi si alte jigniri la adresa mea si a familiei mele plus alte amenintari. Am fost la Politia locala si am depus plangere (ei mi-au spus ca-l vor amenda). Cred ca nu s-a intampat aceasta deoarece acest om nu s-a linistit. A continuat cu agresiunile verbale si cu sicanarile:
- isi arunca toate gunoaiele in zone de servitute (maldare de buruieni etc)
- altadata facea gratar jos pe niste caramizi in aceasta zona de servitute ;
- ameninta ca-si va descarca lemnele de foc in zona de servitute si ii va trebui o luna sa le ridice de acolo (a mai adus lemne de foc anul trecut dar au fost putine si le-a carat intr-o singura zi) ;
- se aseza cu un scaun in zone de servitute si nu ma lasa sa trec pe acolo cu masina;
Totul a culminat cand intr-o duminica, a scos poarta pe care i-o dadusem si a montat-o la intrarea din strada in zona de servitute (a legat-o cu sarma). Cand am venit cu masina din oras, am oprit in fata portii si am vrut sa deschid aceasta poarta . Omul era in strada la baut cu niste vecini si cand a vazut ca vin cu masina a venit repede langa poarta. M-a amenintat sa nu ma ating de poarta lui. Eu i-am spus ca zona de servitute este o zona de acces catre terenul meu si trebuie sa trec spre casa. El a pus mana pe un par care-l avea pregatit rezemat de gard, si m-a amenintat ca-mi da in cap daca nu las poarta acolo. Eu am continuat sa desfac sarmele care tineau poarta. In momentul cand mutam aceasta poarta spre terenul lui el m-a lovit cu parul in spinare (fiind beat nu m-a lovit in cap). Cu mana pe poarta m-am intors cu cealalta mana si l-am izbit: el fiind cu parul in maini ca sa ma loveasca din nou, s-a dezechilibrat (pe jos mai erau si niste caramizi, probabil s-a impiedicat si de ele) si a cazut pe spate, in cadere s-a lovit de marginea betonului si-a fracturat ambele maini intre cot si umar si deasemenea s-a lovit cu capul de stalpul de fier al portii mele (undeva in spatele urechii). Eu in acest moment sprijineam poarta in terenul lui. Nervos cum eram m-am intors sa-i iau parul care-l mai avea in maini si avem de gand sa-i trag si eu cateva . In acel moment au aparut vecinii de pe strada, care alergasera spre noi din momentul cand au vazut ca a inceput omul sa ma loveasca (erau la o distanta de circa 15-20m). Au gasit parul in mainile mele iar omul era cazut jos cu ambele maini fracturate si lovit si la cap. Una din fracturi era foarte grava (deplasare de os). A fost anuntata Salvarea si Politia. Am incercat sa-i dam primul ajutor atacatorului devenit victima l-am urcat in masina unui vecin si l-am dus de urgenta la Spital (eu impreuna cu un vecin). Am stat pana spre seara pana a fost dus de la Urgenta la unul din saloane. In urma noastra a venit pe strada dl. Agent de la Politia locala care ulterior a venit si la Spital unde am discutat in amanunt ce se intamplase. In seara aceleiasi zile am mers la Politia locala impreuna cu doi martori (doi vecini din cei prezenti acolo) si am dat declaratii despre eveniment exact cum am prezentat mai sus si cum a fost in realitate.
A doua zi am fost la Inst. Med. Legal si am platit pentru obtinerea unui Certificat medico-legal deoarece aveam pe spate leziuni urmare a loviturii cu parul pe care am primit-o. Seara am fost la Spital impreuna cu niste vecini (martorii plus o ruda de-a victimei) pentru a vedea evolutia starii victimei. Acolo, am vazut ca victima era in perfuzii deoarece avea ambele maini blocate si nu se putea hrani. Doctorii intentionau sa-l de-a afara din spital deoarece nu avea acte (cartea de identitate). De asemenea trebuia operat la maini si toate astea costau. Trebuie sa precizez ca acest ,,ultim mostenitor’’ a fost o pramatie de om toata viata, si-a batut joc de viata lui se de viata celor cu care a venit in contact :
- a fost casatorit si sotia l-a lasat plecand cu doi copii care abia au ajuns la 30 ani si au trecut cam cu o luna inaintea incidentului sa-si vada si ei pt prima oara tatal.
- nu i-a placut munca, i-a placut bautura si hotia : a facut puscarie si a fost salvat de puscarie de alte cateva ori de o ruda de-a lui ,,sus pusa’’.
- a mai avut procese cu vecinii de aici pe care i-a terorizat (le-a intrat si in casa cu cutitul) a fost lovit i-a dat in judecata si i-a stors de multi bani (a primit ajutor de la ruda sus pusa);
- sta intr-o darapanatura de casa intr-o mizerie crunta si nu are venituri.
In aceasta situatie spitalizarea si operatia trebuie platite. Pentru aceste persone fara venituri, se elibereaza de la Primaria locala o Adeverinta pentru a nu plati spitalizarea si operatia. Astefel, in a treia zi am fost la Primarie si am obtinut aceasta Adeverinta, a mers o ruda de-a lui (un var cred eu de aici de pe strada) si i-am cautat Cartea de identitate si am alergat cu ele l-a Spital in aceasta a treia zi. Tot atunci ne-am interesat de dl. Doctor care-l avea sub observatie. Am reusit sa-l gasim si desi nu eram rudele victimei, ne-a spus ca trebuiesc cumparate niste tije (doua bucati) pentru cele doua fracturi si ne-a dat nr. de tel. de la o firma care le comercializeaza. Pretul unei tije este de 920RON total 1840RON, suma destul de mare. Cine sa plateasca acesti bani ??? Era o sume prea mare ca s-o achit eu.
M-am interesat de rudele de la care cumparasem terenul (surorile lui) si am fost la una din ele aici in sat . Mi-a spus ca nu poate sa ma ajute si asa cum a intrat in aceast incident (fratele lor pe care-l stiau destul de bine ce poama este) asa sa iasa. Nu a vrut sa-mi dea nr de tel de la alte surori sau frati de-a lor. Ziua urmatoare (a patra zi) am fost la spital unde dupa asteptari indelungi am reusit sa ma intalnesc cu dl. Doctor si sa-i spun ca nu are cine sa plateasca tijele necesare. Doctorul imi spusese in ziua precedenta ca ar mai fi o varianta ,,fara tije’’ dar este prea ocolitoare. I-am spus acum ca v-a trebui sa mergem pe aceasta varianta deoarece nu are cine sa cumpere aceste tije. L-a spital m-am intalnit cu unul din vecini (unul care a mers ca martor pt mine) care vorbise cu victima si acesta-i spusese ca a fost o sora de-a lui pe la el. Crezand ca sora lui de aici din sat a fost acolo, seara cand am ajuns acasa i-am dat telefon. Aceasta mi-a spus ca au vorbit toti fratii si s- au hotarat sa ma de-a in judecata. Mi-a spus ca una dintre rude este ,,sus pusa’’ ca a trecut pe la Spital si l-a filmat pe victima . A lasat sa se inteleaga printre vorbe ca daca achit toate cheltuielile (costul tijelor, probabil plata doctorului etc) as mai avea o sansa.
Sunt in pragul celei de-a cincea zi (inclusiv ziua incidentului) si nu stiu cum sa procedez :
- exista o intreaga perioada in spate (circa patru ani) cand am fost terorizat de acest om si nu s-a luat nici-o masura impotriva lui : am plangeri la Politie (nu am nr.lor de inregistrare ; am nr. Dosarului precedent de la Judecatoria Buftea dar la care eu mi-am retras acuzatiile ;
- in acest incident nu sunt vinovat : am fost in legitima aparare ; am doi martori plus Certificat medico-legal pe care urmeaza sa-l ridic ;
- daca nu achit cheltuielile la spital (tijele + doctorul) am sanse sigure sa mi se deschida process datorita rudei sus puse si daca nu am un avocat bun (sau poate chiar si cu el) pot sa pierd procesul (daca el mai aduce doi martori mincinosi) si s-o incurc rau de tot chiar nevinovat.
- Daca achit cheltuielile la spital nu este sigur ca scap de proces dar probabil am mari sanse.
Dupa ce acest om se intoarce acasa si se va face bine teroarea va fi si mai mare (el deja spunea chiar in ziua incidentului ca ,,puscaria este pt. oameni ‘’) eu (sau fetita mea sau sotia) pot oricand sa fiu injunghiat pt ca omul asta stie sa faca foarte bine pe la spate. Daca dupa asta urmeaza proces si intr-un caz fericit el este condamnat pentru el este o satisfactie deoarece la puscarie au mancare (el aici are zile intregi cand nu mananca nimic doar bea ; din acest motiv este slab pielea si osul, eu de abia acum l-am vazut mai atent), la Puscarie au asistenta medicala gratuita, nu-si face probleme de lemne de foc pt iarna sau alte necesitati.
Va rog foarte mult sa-mi dati un raspuns cat mai urgent.
Va multumesc anticipat.


dinumarcel@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:27, 14 August 2008
Situatia este putin confuza.
Este prea rau lovit.
La IML se va stabili daca s-a lovit datorita caderii sau daca a primit lovituri cu un corp contodent.
Daca a primit prea multe lovituri cu un par, spre exemplu, nu mai este legitima aparare.
Poate ca ar fi bine sa consultati un avocat intr-un mediu privat care sa va poata pune mai multe intrebari.

avocat Claudiu Lascoschi
omul este destul de rau lovit...dupa eliberarea certificatului medico-legal (al victimei)veti sti exact cum stau lucrurile...ar trebui sa consultati un avocat pentru mai multe detalii si indrumari
Multumesc pt respuns.
Completez cu urmatoarele:
- pe langa Certif Med IML pentru leziuni exterioare, urmeaza sa-mi mai scot alt cert. med IML pt. coasta fracturata plus lovituri la coloana vertebrala. Am facut radiografii si am documentele de la doctori specialist (am fost si internat).
- m-am ocupat de toata spitalizarea lui: am platit tijele pt. el, doctorul pt operatie, am cheltuit pana acum peste 50 mil RON pt un om care mi-a facut viata un calvar 4 ani de zile iar cand se va face bine se va razbuna (este cutitar (loveste cu cutitul pe la spate).
- din cate se pare s-ar putea sa nu aiba martori.
stimate domn, avand in vedere ca in situatia dumneavoastra documentele justificative au rolul principal ,revin cu sfatul de mai sus :consultati un avocat si el va raspunde cat se poate de pertinent problemei dumneavoastre;
Este foarte greu sa va putem raspunde in mod pertinent pe forum.
Este recomandabil sa consultati un avocat in mediu privat care sa va poata pune si alte intrebari.
Chestiunea cu martorii este relativa.
Mijloacele materiale de proba sunt mai multe decat credeti.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zona de srvitute si legitima aparare1 dinumarcel dinumarcel Acum cativa ani am achizitionat un teren intr-o localitate langa Bucuresti. Dintre mostenitorii terenului unul neavand unde sa se duca a ramas pe o bucatica de ... (vezi toată discuția)
Am fost agresat de mai mulți indivizi. Popeacu2797 Popeacu2797 Va salut. Am fost agresat de mai mulți indivizi , în incinta unui bar , printre indivizi numărându-se și patronul barului. Motivul a fost acela că am ... (vezi toată discuția)
Amenințări, urmărire și loviri ionut2131 ionut2131 Bună ziua! In urma cu 4-5 luni, un baiat s-a luat de prietena mea pe strada. EI nu se cunosteau persoanal, nu avusera nicio legatura. Baiatul respectiv se ... (vezi toată discuția)