In noiembrie 2007 am achizitionat un apartament (pe baza de credit ipotecar) pe aceeasi scara de bloc unde locuiam cu familia si avem domicilul stabil.
Fostul proprietar nu a solicitat Asociatiei de Proprietari restituirea fondului de rulment, asa cum legea ii dadea dreptul (legea 230/2007 potrivit Normelor Metodologie de aprobare art.24 paragraf 4) intocmaindu-mi, la data inregistrarii vanzarii, un act prin care atesta transferarea sumei acumulate ca si fond de rulment in contul meu, in calitate de nou proprietar, si prin care recunoaste, pe propria raspundere, ca nu a solicitat restituirea acestui fond catre Asociatie pana la data respectiva.
Intrucat vechiul proprietar nu si-a ridicat suma constituita ca fond de rulment, pana in luna iulie 2008 pe listele de intretinere apartamentul dobandit de mine a figurat fara restante la acest fond de rulment (suma nu a fost descarcata din contul apartamentului, neexistand nici un document contabil –chitanta -care sa ateste returnarea acestui fond catre vechiul proprietar).
Incepand cu luna iulie, administratorul mi-a facut o notificare scrisa prin care imi solicita copie dupa contractul de vanzare -cumparare al apartamentului si constituirea unui nou fond de rulment in valoare de 300 ron (avand domicilul la aceeasi adresa si fiind inscrisa deja in cartea de imobil, nu mi s-au solicitat pana acum aceste documente). M-am conformat prezentand copii ale actelelor solicitate, dar Administratorul nu vrea sa recunoasca documentul semnat de fostul proprietar prin care mi se transfera dreptul de folosinta a sumei acumulate ca si fond de rulment in contul apartamentului in cauza, motivand ca acesta trebuia prevazuta in contractul de vanzare cumparare, iar nu intr-un document separat. Mentionez ca fiind un apartament achiztionat pe baza de credit ipotecar, contractul este standard si a fost impus notarul bancii creditoare.
Conform art.2 din legea 230/2007,
nu se specifica in mod clar ca transferul dreptului de folosinta al fondului de rulment trebuie stipulat in actul de vanzare –cumparare, ci doar "in actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei", creand si premisa altor situatii decat restituirea acestuia (daca nu se stipuleaza "altfel"
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel.
As dori sa stiu parerea dv. referitor la confiscarea fondului de rulment al vechiului proprietar (in conditiile in care timp de 7 luni de la dobandirea proprietatii de catre mine, pe listele de plata afisate, la rubrica „fond de rulment” am figurat fara restante, deci tacit, conform evidentelor contabile corect dealtfel inregistrate, acest transfer a fost recunoscut, intrucat nu s-a facut scaderea din contabilitate a sumei respective prin restituirea lui catre fostul proprietar.
Administratorul motiveaza decizia lui prin faptul ca ma va recunoaste ca si proprietar doar din momentul in care am depus copie dupa actul de vanzare –cumparare (acest document nu mi-a fost solicitat inainte de luna iulie). Mentionez ca pe parcursul celor 8 luni de la dobandirea proprietatii pana in prezent mi-a eliberat chitante de plata pe numele meu, mi-a dat raspunsuri scrise la contestaiile mele in care ma recunoaste in calitate de proprietar al respectivului apartament. etc..
Mentionez ca in noua lege 230/2007 eu nu am gasit nici un termen limita de depunere a copiei proprietatii care sa dea dreptul administratorului de a motiva ca suma afisata ca fond de rulment fara restante afisata in primele 8 luni de la dobandirea proprietatii nu imi apartine, ea apartinad fostului proprietar (al carui drept de folosinta a propriatii a incetat din anul 2007), carui nu ii mai da dreptul sa o retraga (!) si nici nu imi recunoaste mie dreptul de folosinta s fondului de rulment transferat prin liber consimtamant de vechiul proprietar, pe baza documentului de transfer semnat la data intocmirii contractului de vanzare-cumparare.
Va multumesc pentru a-mi transmite opinia dv. in raport cu legalitatea de acestei intrepretari a dreptului de folosire a fondului de rulment.
Mentionez ca acesta este doar un aspect dintr-un lung sir de abuzuri comise de administrator de la dobandirea proprietatii in acest bloc.
Atata timp cat aveti un act semnat de vechiul proprietar prin care se transfera fondul de rulment eventual si de reparatii in contul dvs. nu aveti de ce sa va faceti griji. Nu are nici o legatura cu actul de vanzare-cumparare. Asa ca trimiteti-l la dracu pe administrator ca este prost. Din pacate sunt multi ca el.
Asta spun si eu, dar din pacate el a luat decizia ca de luna viitoare (brusc, dupa 8 luni de la dobandirea proprietatii) sa afiseze la rubrica "fond de rulment" datoria de 300 Ron. Incepand cu acesta data, ma obliga sa platesc un nou fond de rulment, ventual penalitati daca refuz plata acestuia. El a dispus "volatilizarea" fondului de rulment neridicat de fostul proprietar, precum si interdictia mea de a ma folosi de acest fond de rulment. Evident, nu stiu cum poate demonstra contabil la un eventual control volatilizarea acestiei sume ....dar pana atunci, eu sunt buna de plata.
Sau de chemat in justitie...pt a se pronunta sentinta.
In orice contabilitate de bloc exista registru de fond rulment si reparatii unde se trec toate platile pe baza de chitante precum si toate cererile de transfer si restituire. Cereti printr-o adresa sa va puna la dispozitie acel registru, faceti un xerox aferent fondul apartamentului Dvs si impreuna cu cererea de transfer in contul Dvs.semnata de vechiul proprietar sezitati organele in drept...Asociatia pentru protectia cetateanului (APC) si Primaria de sector.
Asociatia este obligata sa va puna la dispozitie datele in termenul legal de 7 zile prevazut in ,,Art. 12 alin. d, din din Hotararea nr. 1588/19.12.2007”
Succes
Administratorul acesta al Dv. ori e tampit, ori hot. Ca e una sau alta nu va incalzeste (sau racoreste.....) pe Dv. Intaresc ce a spus cineva aici ca trebuie sa-i cereti Registrul fondului de rulment si sa vedeti ce scrie acolo...ca in ce va priveste pe Dv. nu aveti de ce va face probleme. Cei 300 lei sunt ai Dv. prin transferul de proprietate si prin acel act intocmit si semnat de vechiul proprietar. Nu cunoasteti niciun inspector financiar cu care sa va duceti putin la administrator si care sa-i bage sub nas o legitimatie? Sa vedeti ce repede va recunoaste tot!!!!!
Fond rulment
liliana.suciu
Dupa vanzarea apartamentului meu, ca propietar, am un fond de rulment pe numele meu
Intrebare : Pot lasa suma reprez. fond de rulment chiar daca e pe numele ... (vezi toată discuția)