Buna ziua!
Am avut un sfarsit de saptamana "de vis" si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a ma "redresa". Sambata mi-am dus copilul la strandul din Crangasi (Dambovita, fost Ciurel) si dupa cateva ore de balaceala (pe la 11.30) am iesit sa plecam acasa. Stupefactie si lesin: masina nu mai era unde o parcasem! Intrucat in zona nu este nici un semn cum ca stationarea ar fi interzisa, cum nu "calcasem pe bec" nici in legatura cu distanta de la intersectii, primul meu gand a fost ca masina mi-a fost furata. Am tras aer adanc in piept si am incercat sa gandesc oarecum limpede: ce pot face? Telefon nu aveam (era in masina, doar mersesem la plaja, nu-l luasem dupa mine), bani nu aveam multi in buzunarul sortului (25 lei), nu stiam cum sa ajung la politie. Intre timp am mai vazut un disperat in aceeasi situatie. Am intrebat si noi pe cineva care locuia in zona si ne-a spus ca s-au ridicat masini. N-o mai lungesc, am fost unde era depozitata, am intalnit cei mai nesimtiti oameni de pe Terra (inclusiv politistul de la acel spatiu de depozitare a masinilor), am platit 677 lei, mi-am ridicat masina cu o zgarietura noua pe ea, iar acum nu stiu de unde sa incep, pentru ca nu pot sa-i las asa! Nu eram vinovata, nu am blocat intrari, hidranti, drumuri de acces (atunci as fi inteles s-o ridice), nu am incalcat nici-o lege si chiar daca as fi incalcat trebuia sa primesc amenda nu sa-mi fie ridicat un bun personal, asta e hotie. In plus pentru acelasi lucru nimeni nu poate fi sanctionat de 2 ori: amenda si ridicarea masinii. Nu vreau sa-i las asa, vreau sa-i dau in judecata si vreau un spoiler nou. Va multumesc anticipat pentru implicarea pe care o veti avea in acest subiect, trebuie sa facem ceva, sa nu-i lasam de capul lor. Din pacate cei mai multi aleg sa dea banii si sa nu mai incerce nimic, de accea si pe nesimtitii aceia nu-i intereseaza o contestatie sau doua!X-(X-(X-(X-(X-(X-(X-(
Art 64 Oug 195/2002 : (1) Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.
(2) Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului staţionat neregulamentar se suportă de către deţinătorul acestuia.
(3) Ridicarea vehiculelor dispusă de poliţia rutieră în condiţiile prevăzute la alin. (1) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament.
In mod normal ridicare masinii este o sanctiune contraventionala complementara, avand caracter administrativ care se aplica in cazul incalcarii unei reguli de circulatie. Astfel, cred ca vi s-a intocmit si un proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, p.v pe care il veti primi acasa, prin posta. Din momentul primirii p.v-ului, puteti sa faceti contestatie impotriva acestuia in termen de 15 zile.
Cu privire la zgarietura, este o actiune separata, de angajare a raspunderii delictuale a celor autorizati sa efectueze ridicarea masinii. Problema care se ridica este de ordin probatoriu : cum puteti demonstra ca zgarietura nu exista inainte de momentul ridicarii si cum demonstrati ca ei au facut-o?
Multumesc pentru raspuns. Nu ar trebui sa aiba pozata masina in momentul ridicarii? Sau ei pot face ce vor, ti-o pot zgaria oricum, ti-o pot face praf iar tu esti cel ce trebuie sa probeze ca masina n-a fost zgariata? Nu vi se pare absurda abordarea in acest mod a problemei? Si mai e un aspect: nimeni nu a spus sau scris ceva legat de motivul ridicarii! Insist in a spune ca nu exista nici un semn de stationare intrerzisa, distanta de la intersectie este mai mare decat prevede legea, pe trootuar ramasese spatiu mai mare de un metru. N-ar fi trebuit sa-mi explice si mie ce se intampla? Sau noi suntem buni doar sa platim impozitele din care sa-si ridice salariile militienii si cei din primarii si sa luam ca atare hotararile lor?!
Va multumesc pentru raspuns. Am pozat zona, cu toate semnele de pe strada si tot ce am crezut eu ca ar mai fi util. Sper sa citeasca intrebarea mea si cineva care a trecut prin asa ceva si sa ma ajute sa gasesc un punct de plecare in demersurile mele.
Si mie mi-a fost ridicata din sect 4 pe Vacaresti.Deasemenea nu erau semne de avertizare de ridicare.Am intrat in panica va dati seama...Sunt din afara Bucurestiului si m-am speriat.Nu am fost nici anuntat ca mi-au ridicat-o, am aflat de la un alt pagubit un nr de telefon de la firma de ridicari.Nu contest ca sunt vinovat de parcarea ilegala dar modul de ridicare este dubios