Tatal meu este vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale (masina lovita are bara din spate sparta). Problema este ca masina este inscrisa pe numele meu, tatal meu avand o procura prin care poate sa dispuna de masina dupa bunul plac, sa o vand, sa inchei asigurarea obligatorie etc.
In urma incidentului, soferii au incheiat o constatare amiabila de accidenta in care nu se precizeaza valoarea daunelor ci numai faptul ca autoturismul avariat are bara din spate sparta. Firma de asigurari a comunicat ambelor parti ca dosarul de daune este in cercetari la departamentul fraude si monentan nu vor da acceptul de intrare in reparatii.
Zilele trecute am primit o citatie prin care mi se aduce la cunostinta ca am fost chemat in judecata de proprietarul masinii avariate (in ziua producerii accidentului masina fiind condusa de tatal proprietarului). Ambele masini au fost conduse de parintii proprietarilor.
Proprietarul masinii avariate a chemat in judecata proprietarul masinii (pe mine) si nu pe tatal meu care este vinovat de producerea accidentului.
Intrebarea este, eu in calitate de proprietar al autoturismului care a provocat accidentul auto am calitate procesuala pasiva sau tatal meu care nu este proprietarul masini dar este vinovat de producerea accidentului?
Vreau sa fac o cererer de chemare in garantie a firmei de asigurari, insa nu sunt sigura daca am sau nu calitate procesuala pasiva. Fata de societatea de asigurari cred ca am intrucat politat de asigurare a fost incheiata de tatal meu in baza procurii, insa in numele meu, fiind mandatarul meu, insa fata de prpoprietarul masinii avariate cine are calitate procesuala pasiva?
in baza art.1000 cod civil, aveti calitate procesuala pasiva, asta nu va impiedica sa aratati ca nu sunteti vinovata de accident, ca tatal a condus vehiculul in baza unei procuri si ca exista o asigurare valabila RCA , la data producerii accidentului, care trebuie sa acopere prejudiciul cauzat din vina cond. auto ( daca se stabileste culpa acestuia). Introduceti ca garant firma de asigurari.
Ma intreb de ce s-o fi c0mplicat cel care a formulat cererea de chemare in judecata, insa, cu siguranta, nu prea este familiarizat cu domeniul asigurarilor. ( adica, trebuia chemata in judecata direct firma de asigurari si tatal dvs. doar citat ca intervenient fortat - asa prevede legea asigurarilor- fara sa mai poarte pe drumuri proprietarul masinii.:sorry:
Asa cum am mentionat anterior, dosarul de daune este in cercetari la departamentul fraude intrucat la data producerii accidentului polita de asigurare nu era inregistrata in baza de date a firmei de asigurari.
In urma unor cercetari facute de societatea de asigurari s-a constatat ca polita a fost incheiata prin intermediul unui broker de asigurare care nu mai avea la data emiterii respectivelor documente contract de colaborare cu asiguratorul.
Din cate am citit eu pe net, CSA considera ca societatile de asigurare trebuie sa-si rezolve singure problemele pe care le au cu intermediarii in asigurari, fara ca beneficiarii de polite sa aiba de suferit.
Din punctul de vedere al firmei de asigurari polita mea de asigurare este nula. Din punctul meu de vedere este perfect valabila.
Proprietarul masinii cunostea toate aceste lucruri si probabil ii este teama ca nu va fi despagubit, asa ca m-am trezit cu o cerer de chemare in judecata.
Dupa ce am aflat am vrut sa fac plangere penala impotriva intermediarului, insa tatal meu mai milos din fire l-a iertat stiind ca respectivul are mai multe plangeri pentru acelasi motiv.
Sa fiu sincer nici eu nu cunosc legislatia in domeniu foarte bine si as vrea sa ma lamuresc, sper sa nu mai am nevoie pe viitor insa nu se stie niciodata.
Potrivit adresei pe care am primit-o de la societatea de asigurari momentan nu avem acceptul de intrare in reparatii invocandu-se normle CSA art. 36 al.2
Banuiesc ca se refera la Ordinul 5/2010 emis de CSA.
Al. 4 din acelasi articol spune:
(4) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigaţii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor de asigurare şi producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie să notifice părţii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
In cazul meu a trecut mai mult de 3 luni, evenimentul rutier s-a produs pe 21.03.2011.
Din cate inteleg de la dvs in mod normal pagubitul (proprietrul masinii si nu tatal acestuia, chiar daca acesta din urma a folosit masin in ziua respectiva) trebuia sa cheme in judecata firma de asigurari si nu pe mine, eu urmand sa fiu intervenient fortat.
Exista riscul sa fiu obligat (eu sau tatal meu) la plata despagubirilor.
Cum se va stabili valoarea pagubelor pricinuite? Parintii nostri au fost la un service auto in ziua respectiva insa nu li s-a dat nimic in scris cu valoarea pagubelor insa li s-a spus verbal ca reparatiile se ridica la suma de 1500 lei.
Ma gandesc ca se va face in cursul procesului o expertiza tehnica care va stabili valoarea pagubelor, dar cine o va plati?
Daca merg acum la acel service voi putea obtine ceva in scris de la ei?
Accident auto
robert9999
Buna ziua. Am facut un accident auto, asigurarea o am valabila. Au fost 2 autovehicule, una avariata mai usor, una mai tare. Proprietarul uneia dintre ele a ... (vezi toată discuția)