avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

buna ziua!
daca am fost in perioada de proba si acum nu mai vreau sa raman la respectivul loc de munk cu cat timp ar trebui sa anunt?mentionez ca inca nu am semnat vreun contract
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:42, 20 Iulie 2011
Daca nu ati semnat nici un contract individual de munca cu angajatorul inseamna ca nici nu ati fost in perioada de proba.
Perioada de proba este practic inceputul executarii contractului de munca, fiind expres specificata in CIM.
Art. 31 alin. 1 si 2 din Codul muncii republicat:
"(1)Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2)Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice."
Perioadele de proba pentru CIM pe durata determinata sunt stabilite in art. 85 din Codul muncii, republicat.
Doar daca ati semnat un contract de munca puteti vorbi de perioada de proba si totodata puteti renunta la continuarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin.. 3 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia: Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
Gabriela CHIRAZOF, Avocat
1. Angajatorii se fac ca nu pricep ca perioada de proba este inclusa in CIM, este vechime in munca (v. raspunsul colegului meu).
2. Daca nu aveti un CIM puteti sa plecati cand doriti si fara sa anuntati pe nimeni.
3. Dar banuiesc ca vreti si banii pentru munca depusa si s-ar putea sa nu primiti nimic daca nu aveti acte in regula.
4. Faceti urgent o sesizare la ITM dar s-ar putea sa fiti amendata si dvs. pentru ca ati acceptat sa munciti "la negru".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncetare cim in perioada de proba marapintilie marapintilie Buna ziua, Cum poate inceta un cim in perioada de proba, in conditii legale si care sunt art. din codul muncii cu care inceteaza cim-ul? Si daca inceteaza ... (vezi toată discuția)
Somaj Mihaela140979 Mihaela140979 Buna ziua. Ma aflu in ingrata situatie de a nu primi somaj. Am lucrat doua luni de zile la o firma cu cim pe perioada nedeterminata. Fiind in perioada de ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca Marinescu_And Marinescu_And Buna seara! As dori sa va intreb si eu 2 chestii, daca ma puteti ajuta: 1) cat este perioada de proba la angajati (functii de executie) si daca este ... (vezi toată discuția)