avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succesiune

Buna ziua.

Mama a murit acum 3 luni, mostenitori fiind 3 frati.
1. Pot renunta la succesiune in favoarea unuia din frati, sau renuntarea la succesiune insemna ca mostenirea se imparte intre ceilalti 2 frati?
2. Ce act trebuie sa fac si unde?
3. Eu locuiesc in Bucuresti iar succesiunea se va face in provincie. Pot sa fac actul respectiv in Bucuresti si sa le dau o copie (sau un original) celorlalti mostenitori pentru succesiune? Trebuie sa fiu prezent la succesiune sau este suficient acest act?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:44, 8 August 2008
1- Puteti renunta la mostenire insa nu in favoarea unuia din frati , puteti renunta si atat. Urmarea este ca mostenirea se va imparte obligatoriu intre ceilalti doi frati.
2- Actul de renuntare se face la notariat.
3- Succesiunea se va dezbate la notarul de la ultimul domiciliu al defunctului si este de ajuns sa trimiteti actul de renuntare in original celorlalti frati. Indicat este insa sa fiti prezent la acelasi notar pentru a lua act de renuntarea dvs.
Mult succes.
Actul de renuntare il puteti face si la alt notar.
Este aiurea sa mergeti in provincie ca sa renuntati la mostenire.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca renuntati la mostenire se aplica prevederile art. 697 Coc civ. "Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator".
Pentru a-i da unuia dintre frati partea ce vi se cuvine trebuie sa acceptati mostenirea si in cadrul partajului sa aratati ca-i cedati lui partea dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract notarial nul întrucât nu a fost întabulat. cum se rezolvă problema aceasta? AndCosmin AndCosmin In urma mortii tatalui meu vitreg mama si fratele meu vitreg sunt mostenitorii unui imobil din Bucuresti imobilul fiind mostenit de tatal meu vitreg de la ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala cojocarum41 cojocarum41 Fratele meu, necasatorit si fara copii, a decedat in data de 08.01.2010 si nu i-am putut ridica pensia de boala si indemnizatia de handicap pentru luna ... (vezi toată discuția)
Vanzare drept proprietate annesis annesis Buna ziua, Eu detin 50% din cata parinteasca, iar mama 50%. Dupa moartea mamei toti fratii au cedat dreptul in favoarea surorii mele. eu doresc sa ii vand ... (vezi toată discuția)