avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract notarial nul întrucât nu a fost întabulat. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract notarial nul întrucât nu a fost întabulat. Cum se rezolvă problema aceasta?

In urma mortii tatalui meu vitreg mama si fratele meu vitreg sunt mostenitorii unui imobil din Bucuresti imobilul fiind mostenit de tatal meu vitreg de la parintii lui. Tatal meu avand o sora la moartea parintilor sora a cedat partea ei de mostenire la un notar public neintabuland actul notarial in cartea funciara. Acum dupa moartea tatalui , mama a fost sa faca succesiunea iar notarul a zis ca si sora are 3/16 din casa in conditiile in care ea a cedat partea ei dar neintabuland tata actul in cartea funciara.
Avand in vedere ca ia a luat ceva bani la incheerea acestui act nu mi se pare corect sa mosteneasca iar 3/16 din casa. Ce se poate face avand in vedere ca exista un act notarial care scrie negru pe alb ca ia a cedat aceasta parte din casa.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AndCosmin , utilizator 16:54, 30 Iunie 2018
Nu exista act de cedare. Cedarea nu este un act. Cedarea nu este reglementată în Codul civil.
Fiți mai exact in denumirea actului.
Cedare poate insemna renunțare la succesiune, vânzare de drepturi succesorale, vanzare/donație de cota etc etc.
Renuntare la succesiune
Declarația de renunțare la succesiune nu se intabuleaza.
După cum, nici nu înseamnă că mătușa a renunțat "in favoarea " tatălui. Mătușa a renuntat pur si simplu.
Am aceasta declaratie a matusii . Sa inteleg ca ducand aceasta declaratie la notar se va face succesiunea numai intre mama si fratele meu vitreg ? sau este necesar un proces in acest sens. Sau ce se poate face in acest sens ca ia sa nu participe la succesiune.
Dacă mama si fratele vitreg se inteleg, nu aveti de ce să deschideți proces. Succesiunea poate fi dezbătută amiabil, pe cale notariala.
Declarația de renunțare a mătușii o veti prezenta in original, împreună cu restul documentelor.
Se va consemna declarația de renunțare la succesiune în încheierea finală întocmită de notar.
Moștenitori vor fi doar mama si fratele vitreg. Prezenta mătușii nu mai e necesară.

Alte discuții în legătură

Succesiune raluca77 raluca77 Bunica ii poate face testament mamei pe toata casa?Acesta poate fi atacat in justitie de sora vitrega? (vezi toată discuția)
Declarație de acceptare testament: de ce trebuie dată, dacă exista un partaj la data întocmirii testamentului? mariana visan mariana visan Buna ziua ,am urmatoarea problema - Am dezbatut ( in 2009 ) succesiunea si partajul dupa moartea tatalui ,intre mine si sotia tatalui ,fara alti mostenitori ... (vezi toată discuția)
Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)