Exista vreo restrictie legala - si care ar fi aceea - privind numarul persoanelor scutite la plata datorita lipsei din apartament (mai mult de 15 zile) ? Concret, se admit zero persoane intr-o luna in care toata familia de locatari este plecata, de ex. in concediu ? Intreb deoarece am intalnit opinia ca nu este permis ca acest numar de persoane sa fie zero.
Ba e foarte intalnita aceasta situatie si foarte legala ca sa apara zero persoane la intretinere cand familia e plecata in concediu. Trebuie sa anuntati inainte de plecare. Sunt acele cheltuieli comune care se impart pe numar de persoane si in acest caz la dumneavostra vor disparea, dar raman acele cheltuieli care se impart pe apartament (cum ar fi salariile personalului din administratie si de intretinere).
Potrivit art.47 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
a)cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
b)cheltuieli pe consumuri individuale;
c)cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
d)cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
Faptul ca plecati in concediul si nu locuiti in apartament (mai mult de 15 zile -cum ati mentionat) va da dreptul la scutirea de la plata cheltuielilor prevăzute de literele a, b,d şi e,nu însă şi de cele de la literele, c şi f, din articolul mai sus citat.
DAR, adunarea generala a asociatiei poate hotari ca la plata facturii de energie electrică aferentă spaţiilor comune, să participe cu cota aferentă unei persoane şi apartamentele nelocuite de proprietari, aşadar participa la plata contravalorii facturii de energie electrică cu minim 1 persoana si proprietarii de apartamente care nu doar ca lipsesc jumatate de luna sau nu locuiesc deloc.
Daca va opreati si nu scriati ultimul paragraf, era foarte bine. Altfel va intreb ce-i da dreptul adunarii generale sa-si faca propria lege in dispretul unei legi a tarii? Nimic. Chiar v-as ruga, asa cum ati citat din lege mai sus sa ne aratati si unde scrie in lege ca AG poate hotari orice.
Multumesc pentru raspunsuri.
Si eu am citit Legea 230 si HG 1588 si consideram ca este legal sa se poate trece zero persoane (daca se justifica acest numar) dar am avut unele discutii in contradictoriu pe aceasta tema si am dorit sa aud si alte pareri.
Insasi legislatia in domeniul, prin norma metodologica din 19.12.2007 de aplicare a Legii 230/2007, capitolul II-Infiintarea, organizarea, functionarea si administrarea asociatiei de proprietari, prin art. 15, atributiile AG, la alin. b da dreptul adunarii generale a asociatiei de proprietari sa adopte, sa modifice sau sa revoce hotarari.
Deasemenea la acelasi art. 15, alin. d, mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, (...) in scopul administrarii si bunei functionarii a cladirii, care comitet executiv are la randul lui ca atributii la art. 17-(1), alin. r, stabilirea cotelor de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minim 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, cf hotararii adunarii generale.