avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Zero persoane la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Zero persoane la intretinere

Exista vreo restrictie legala - si care ar fi aceea - privind numarul persoanelor scutite la plata datorita lipsei din apartament (mai mult de 15 zile) ? Concret, se admit zero persoane intr-o luna in care toata familia de locatari este plecata, de ex. in concediu ? Intreb deoarece am intalnit opinia ca nu este permis ca acest numar de persoane sa fie zero.
Cel mai recent răspuns: ogra , utilizator 18:03, 19 Iulie 2011
@Lumiklm
Va rugam la un citat din lege, dar daca tot imi dati niste interpretari personale pe langa articolele mentionate de dv. din HG 1588/2007, va rog sa observati ca legea mentioneaza acolo niste cifre care nu pot fi incalcate.

Deci o AG sau un comitet executiv poate reglementa in limitele mentionate explicit de lege, adica nu o poate incalca.
Atata timp cat in lege spune ca o persoana care lipseste minim 15 zile poate fi scutita, comitetul executiv nu poate decide ca scutirea de la plata sa fie pentru un numar de 5 zile, de exemplu, pentru ca s-ar incalca acel minim.
Dar, dimpotriva, a ignora acest minim si a nu-i mai acorda scutirea este o incalcare pur si simplu a legii.
Nu se poate negocia, ca din 4 persoane scutim 3 si una ramane sa "scape turma", ci pur si simplu se scutesc toate cele patru care pleaca din locuinta, ramanand la cotele lunii respective si pentru ap. respectiv 0 persoane.

Se pot lua destule hotarari sau decizii intr-o asociatie de proprietari, exista destula libertate de decizie acordata de lege, dar nici AG si nici comitetul executiv nu sunt dumnezei pentru proprietari in mod particular.
Legea este mai presus de toate si oricare proprietar, ca este implicat sau nu intr-o problema care vizeaza respectarea legii trebuie sa pretinda respectarea legii. Macar acolo unde locuieste!
Lumiklm a scris:
DAR, adunarea generala a asociatiei poate hotari ca la plata facturii de energie electrică aferentă spaţiilor comune, să participe cu cota aferentă unei persoane şi apartamentele nelocuite de proprietari, aşadar participa la plata contravalorii facturii de energie electrică cu minim 1 persoana si proprietarii de apartamente care nu doar ca lipsesc jumatate de luna sau nu locuiesc deloc.

Acest lucru este nelegal, deoarece legea prevede ca repartizarea cheltuielilor sa se faca pe numarul de persoane care locuiesc in imobil si nu pe cele care lipsesc.
Dar sa presupunem ca intr-o asociatia se pune la plata cheltuielilor cu energia electrica ce se consuma cu liftul, cate o persoana pentru apartamentele nelocuite. Aceste apartamente au "zero" persoane in luna respectiva, dar la plata apare cu 5,45 lei la energia electrica pentru ca este trecut cu o persoana. Dar vecinii care, de obicei, locuiesc permanent, au o singura persoana, cat vor plati? Tot 5,45 lei sau 5,45 X 2 adauganduli-se si lor cate o persoana din oficiu?
Iar cei care sunt 2 in casa vor plati pentr 3?
Adica, logic, daca-i treci apartamentului gol o persoana, aceasta este trecuta in plus, acea pesoana nu exista si-atunci treceti tuturor cate o persoana in plus.
Si exemplul cu energia electrica se aplica si la salubritate sau gazul metan necontorizat individual, la apa necontorizata individual sau/si alte cheltuieli de asemenea natura.
Legea este clara in sensul ca se trec la intretinere atatea persoane cate locuiesc: zero, una, doua, trei... Dar am incercat sa explic si logic de ce legea este corecta.
Depune-ti o plangere la primarie pentru constatarea contraventiei in baza al. b din art.56 din Legea nr.230/2007, altfel va mananca comitetul si adunarea generala care sa fiti sigur ca nu apara interesele d.vstre.:training::hammer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am nevoie de un răspuns sau o îndrumare de cum ... Ann4 Ann4 Bună ziua! Am nevoie de un răspuns sau o îndrumare de cum trebuie procedat. În blocul în care locuiesc sunt peste 50% apartamente în care nr de locuitori ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Citire apometre Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA In cazul in care un locatar nu citeste apometrele la sfarsitul lunii administratorul conform legislatiei (asa spune el) calculeaza la pausal.Este ... (vezi toată discuția)