avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inlocuirea coloanelor de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inlocuirea coloanelor de caldura

buna ziua!
am si eu o problema, pe care nu stiu cum s-o rezolv.
locuiesc intr-un bloc de 4 ani. blocul este vechi, are vreo 35 de ani. la baie nu functioneaza coloana de caldura, prin urmare am facut igrasie asta iarna ( locuiesc la etajul 4).
acum vreau sa schimbam coloana de caldura din subsol, dar ceilalti locatari nu sunt de acord. conform legii, sunt obligati sa -si dea acordul si sa participe la cheltuieli. administratorul ma plimba cu vorba de 3 luni, am depus cerere, am numar de inregistrare, dar nimic....m-a intrebat ce m-a apucat?
m-am hotarat sa chem un instalator care a spus ca o face el. o sa suport eu cheltuielile, pentru ca ma gandesc ca incep in curand probele la caldura.
intrebarea mea este: cum imi pot recupera apoi banii de la ceilalti locatari de pe coloana?
e necesar sa merg in instanta?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters63003 , utilizator 20:36, 11 August 2008
Din pacate este o problema cu care se confrunta majoritatea asociatiilor de proprietari. Daca nu exista intelegere din partea locatarilor nu prea ai ce face. In primul rind trebuie sa aveti acceptul acestora de a trece prin locuinta lor cu tevile. Interventia administratorului este necesara si utila. Rezolvati acest diferend si apoi sa va ginditi la recuperarea banilor. Calea amiabila este solutia cea mai la indemina. Solutia cu actiunea in instanta este greoaie si anevoioasa. Costurile sunt mai mari decit schimbarea coloanei. Insistati cu lamurirea tuturor locatarilor.Veti reusi cu siguranta.
filipstelian a scris:

Din pacate este o problema cu care se confrunta majoritatea asociatiilor de proprietari. Daca nu exista intelegere din partea locatarilor nu prea ai ce face. In primul rind trebuie sa aveti acceptul acestora de a trece prin locuinta lor cu tevile. Interventia administratorului este necesara si utila. Rezolvati acest diferend si apoi sa va ginditi la recuperarea banilor. Calea amiabila este solutia cea mai la indemina. Solutia cu actiunea in instanta este greoaie si anevoioasa. Costurile sunt mai mari decit schimbarea coloanei. Insistati cu lamurirea tuturor locatarilor.Veti reusi cu siguranta.
din pacate, se pare ca dpdv tehnic sunteti complet depasit. caldura in calorifere este produsa prin transferul de energie termica prin radiator (calorifer) de la o anumita sursa (radet, in cazul de fata) prin tevile de alimentare cu ajutorul carora este efectuata circulatia agentului termic incalzitor). pentru ca apartamentul de la etajul 4 (probabil ca este ultimul nivel) a avut pina la un momentdat caldura, inseamna ca a fost racordat (si inca mai este) la reteaua radet cu ajutorul tevilor , PRIN RESPECTIVELE APARTAMENTE. cel mai probabil, baile respective nu au geam exterior. asta inseamna ca NUMAI apartamentele situate la parter si ultimul nivel (et 4, in cazul de fata) sint dotate cu calorifere, celelalte fiind incalzite de suprafata radianta oferita tevile de incalzire (tur si retur) . desi nu sint bagate in calcul la intretinere etaajele 1,2 si 3, acestea au beneficiat de-a lungul timpului de caldura de la respectivele tevi. cum cele mai dezavantajate apartamente sint cele de la parter si et 4 (ultimul nivel), acestea sint si cele mai friguroase datorita schimbului de caldura efectuat prin pardoseala comuna cu subsolul (pt parter) si cu mediul exterior (la ultimul nivel). este posibil (daca am avut dreptate in privinta inexistentei geamului exterior de la baie) ca veciniide la et 1,2 si/sau 3 sa-si fi montat calorifere pe propria cheltuiala, pe timpul verii, cit este goala instalatia de incalzire.
intrebati vecinul de la parter daca tevile de incalzire au fost calde, la 2 metri deasupra pardoselii. daca raspunsul este afirmativ, cel putin unul dintre vecinii respectivi au montat calorifer, tevile respective fiind calde datorita circulatiei agentului termic prin tevi, lucru imposibil in conditiile in care caloriferul de la ultimul este bocna.
daca am dreptate, respectivii sint pasibili de sanctiuni
revenind la ideea de la inceput .... caloriferul de la ultimul nivel a fost racordat la reteaua radet prin tevi care au trecut dintotdeauna prin apartamentele vecinilor, nefiind necesar acordul lor in cazul in care se hotaraste in adunarea generala inlocuirea instalatiei de incalzire la respectiva coloana, sau mai multe dintre ele.
tevile de la parter sunt taiate din subsol. se pare ca respectivul a facut ce a vrut. administratorul, ca si seful de scara, nu se implica. am facut cerere la administratie de 2 luni, in care am mentionat problema cu care ma confrunt, si nu am primit decat raspunsuri de genul: ,, nu e treaba mea", ,, ce te-a apucat sa schimbi coloana?'', etc.
asa ca nu-mi ramane decat sa ma ocup personal de treaba asta.
mai mentionez ca toti locatarii de pe coloana sunt refractari la orice lucru care le-ar imbunatati traiul la bloc.
va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
ContSters63003, utilizator
faceti o sesizare la regia care va furnizeaza agentul termic prin care sa-i oblige sa refaca proiectul initial al instalatiei de incalzire, eventual o plingere la primarie pe tema asta, pentru a putea fi rebransata din subsol coloana respectiva, invocind motivele pe care le-ati enumerat in mesajul initial ;)
ceilalti vecini de palier au incalzire in functiune la bai ?
daca da .... la acelasi gen de apartament (cu aceeasi suprafata locuibila), costurile cu incalzirea sint aceleasi cu ale dvs ? daca raspunsul este DA, cereti administratorului actul de debransare de la regia respectiva, in baza careia puteti cere apoi micsorarea suprafetei de calcul cu suprafata baii. in m od nu exista un astfel de act de debransare.
in mod cert, presedintele nu va va oferi acesste date, la solicitarea SCRISA a dvs, dar mentionati in cerere ca, in conformitate cu art 12 A(drepturi) alin c) din norma de aplicare a legii 230/2007 aveti aveti acest drept. iata ce spune :
"Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi: [...]
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
multumesc mult.
nici ceilalti locatari nu au coloanele de caldura in baie functionale, dar nu le pasa. spun ca abia platesc mai putin la caldura. sincer, m-am speriat cata nepasare si nesimtire exista in blocul asta.
oricum, multumesc mult pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Reducere plata intretinere grigorecomin grigorecomin Vreau sa stiu daca exista o lege prin care persoanele (APARTAMENTELE) de la ultimul nivel pot primii(beneficia) in baza vreunei legi de o scutire sau mai bine ... (vezi toată discuția)
probleme asociație de propietari Valutzuu Valutzuu Bună ziua , am probleme cu asociația de proprietari și cu proprietarii aferenți coloanei unde locuiesc. Problema sta cam așa, sunt proprietar al unui ap ... (vezi toată discuția)
Caldura in calorifere ursulina ursulina Bună seara! Am urmatoarea problemă, ca administrator de bloc: Am schimbat coloanele de încălzire - tur-retur - între etajele 4, de deasupra racordului ... (vezi toată discuția)