avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drepturi de pensie neplatite la timp
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drepturi de pensie neplatite la timp

Mama mea trebuia sa beneficieze d OG 100/2008(sper sa nu gresesc) privind majorarea pensiei pentru gruoa aI-A INCEPIND CU 01.10.2009.,intrucat i s-au deschis drepturile in nopv2006.

Nu a primit niciun leu la pensia pe care o avea(timp gr a I-a 21 de ani).

O data cuLeg 263/2010 trebuia der asemenea pensia recalculata conf art 169 din Leg 263/2010, incepind cu 01.01.2011

Nici de aceasta data nu a primit nimic.Am facut adrese la Casa judeteana de pensii si i-au venit 2(doua)recalculari.

Pe scurt din OCT 2009 trebuia sa i sa mareasca pensia.
A primit retroactiv sumele deloc de neglijat ,iar pensia i-a fost marita cu 01.07.2011.cu cca 250 ron./lunar

Intrebarea meea este:

Ce poate face mama mea deoarece ea a fost practic ,lipsita de aceasta suma din Oct 2009,probabil din neglijenta cuiva.Care consider eu trebuie sa raspunda.

Mai mult a dorit sa faca un credit in 2010 si nu a putut primi suma solicitata deoarece nu se incadra.Cu diferenta lua un credit mai mare.

Ce ma sfatuiti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:56, 18 Iulie 2011
Daunele-interese pot fi solicitate doar dupa punerea in intarziere a debitorului (in speta a Casei de Pensii).
Exista situatii in care debitorul este de drept in intarziere. Potrivit dispozitiilor art.1079 pct.3 din Codul Civil, debitorul este de drept in intarziere cand obligatia, prin natura sa, nu putea fi indeplinita decat intr-un termen determinat, pe care debitorul l-a lasat sa treaca (am aici in vedere obligatia de recalculare a pensiei si de plata a diferentelor rezultate).
Conform art.1088 Cod Civil, pentru datoriile constand in plata unei suma de bani, daunele interese nu pot cuprinde decat dobanda legala.

Prin urmare, trebuie facuta o actiune in contradictoriu cu Casa de Pensii, prin care sa se solicite obligarea paratei la daune interese intr-un cuantum egal cu dobanda legala, calculata asupra sumei care trebuia primita cu titlu de diferenta de pensie.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata de la o companie de telefonie mobila Nicus0r Nicus0r Buna ziua, am primit si eu o somatie de plata de la domni de la orange romania care spune asa \"Conform situatiei contului dvs, orange va informeaza ca ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei de urmas leusan leusan Mama mea are pensie de urmas ,dupa tatal meu care era pensionat in 1991 si are lucrat in gr I-a 20 ani,1 luna.A facut cerere pe 28.03.2011 pentru ... (vezi toată discuția)