Buna ziua, am primit si eu o somatie de plata de la domni de la orange romania care spune asa
"Conform situatiei contului dvs, orange va informeaza ca datorati urmatoarele sume:
-Debit principal 300 de lei si despagubi 635 de euro, contractul este pe firma si zic ei ca conform articolul 1079 alineatul 1, ca nu stiu cemi fac ei.
ce pot sa fac, as dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva mea, mai imi zic ca sa nu se ajunga acolo fie platesc suma de 300 de lei fie platesc si datorie de 635 de euro+300 de datoria abonament + taxe de judecata.
Orange va trimis o notificare ca aveti un debit la ei. Ei probabil vor urma sa va execute silit, adica ori sa va puna poprire pe salariu ori vă vor executa un bun imobil sau mobil.
Potrivit art. 1079 alin 1 Cod civil, daca obligatia consta în a da sau a face, debitorul se va pune în întârziere printr-o notificare care i se va face prin tribunalul domiciliului sau. În cazul art. 1079 Cod civil, pentru a-si produce efectele, punerea în întârziere trebuie sa îmbrace una din urmatoarele forme:
· notificare prin intermediul executorilor judecatoresti;
· cererea de chemare în judecata a debitorului.
Debitorul este pus de drept în întârziere în urmatoarele cazuri[6]:
în cazurile determinate de lege (punerea în întârziere legala - art. 1079 pct. 1 Cod civil), de câte ori legea face sa curga de drept dobânda, care tine loc de daune- interese la obligatiile ce au ca obiect sume de bani;
când partile au convenit expres ca debitorul este în întârziere la împlinirea termenului (art. 1079 pct.2 Cod civil - punerea în întârziere conventionala);
când obligatia, prin natura sa, nu putea fi îndeplinita decât într-un termen determinat, pe care debitorul l-a lasat sa expire fara sa-si execute obligatia(art. 1079 pct. 3 si art. 1081 Cod civil);
în cazul obligatiilor continue, cum sunt obligatiile de furnizare a energiei electrice sau a apei;
în cazul încalcarii obligatiilor de a nu face (art. 1072 Cod civil).
Punerea în întârziere a debitorului produce urmatoarele efecte juridice:
de la data punerii în întârziere debitorul datoreaza daune -interese moratorii;
din acest moment creditorul este îndreptatit sa pretinda daune-interese compensatorii;
când obligatia consta în a da un bun individual determinat, ca efect al punerii în întârziere, riscul se stramuta asupra debitorului.
trebuie sa achitati obligatoriu cei 300 de lei. nu stiu la ce despagubiri se refera. ar trebui sa cititi contractul si sa vedeti ce articol invoca ca nu l-ati respectat.
V-au notificat cu privire la debit. Posibil sa va fi dat un termen de plata, in caz contrar veti fi dat in judecata, fiind obligat si la plata cheltuielilor de judecata. Daca nici dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti nu veti plati de buna voie , firma va fi executata silit pentru a plati ( poprire conturi, sechestrare bunuri, vanzare la licitatie a bunurilor societatii)