avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Autorizatie de constructie - LEGE nr. 544 din 12 ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Autorizatie de constructie - LEGE nr. 544 din 12 octombrie 2001

Langa blocul nostru se construieste ceva mare si
foarte aproape de geamurile noastre..
Accesand site-ul primariei la rubrica "Documente Publice"
am gasit numerele si denumirea prescurtata a
cerfificatul de urbanism si a autorizatiei de constructie
emise pentru respectivul obiectiv.
Din denumire nu am inteles ce se construieste.
Citez:
Certificat urbanism:
"DESFIINTARE GARAJ, EXT.LOCUINTA CU DESTINATIA FIR."
Autorizatie de constructie:
"EXTINDERE SI MANSARDARE LOCUINTA, SCHIMB"
Facand sesizare la primarie si solicitand examinarea legalitatii
emiterii autorizatiei ni s-a raspuns ca in urma verificarii in
baza de date la adresa respectiva s-a emis autorizatia
nr..... . Atat si nimic mai mult (lucru pe care noi il stiam deja).
Pentru a sti cum sa actionam, eventual in instanta de contencios,
pe langa sesizarea Inspectoratului in Constructii am solicitat
copii dupa Certificatul de urbanism si dupa Autorizatia de
Constructie si avizele care fac parte integranta din ea.
(pentru a vedea cu a putut obtine constructia
respectiva aviz sanitar, daca s-a facut studiu de insorire,
cum a obtinut aviz PSI, mai ales ca este firma si cu
siguranta va desfasura activitati comerciale la doi metri
de geamurile blocurilor).
Solicitarea am facut-o in temeiul legii 544.
Dupa 10 zile exact am fost sunati si ni s-a comunicat
ca exista o Hotarare a Consiliului Local prin care este
document public doar lista autorizatiilor si lista
certificatelor de urbanism, fiecare certificat si
fiecare autorizatie nefiind document public.
Totusi ni s-a spus ca joia intre 15-17 ni se poate
permite sa consultam la sediul primariei actele
(am fost sunati la 16.50).
1. In lege este dat termenul de 5 zile pentru comunicarea
refuzului de a se da copii dupa documente solicitate.
Este un abuz? (noi avem mari suspiciuni ca autorizatia
s-a emis cu incalcarea prevederilor legale) Este cazul
sa urmam cursul indicat de lege si sa depunem o noua
sesizare in care sa reclamam functionarul (nu ni s-a
raspuns scris, un telefon si nici nu am inteles exact
ce voia sa zica femeia care a sunat, doar ca nu ni se
dau copii dupa documente etc)
2. Este adevarat ca un Certificat de Urbanism poate fi
document care nu intra sub incidenta legii 544?
La sfarsitul denumirii autorizatiei de constructie
dupa cum apare aceasta denumire in lista publica
scrie "Schimb." Dar acest schimb poate fi schimb din
locuinta in garaj sau schimb din locuinta in fabrica, etc.
Acest lucru poate fi un secret?
3. Cum putem noi ataca cu argumente in contencios
un act cand nici macar nu stim ce cuprinde acel act?
Apreciem orice ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 8 August 2008
Conform Art. 7 alin.2 din Legea nr.544/2001, aveti dreptate:
(2) Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor.

Este corect sa actionati potrivit Art. 21:
(1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autoritati ori institutii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere si atrage raspunderea disciplinara a celui vinovat.
(2) Impotriva refuzului prevazut la alin. (1) se poate depune reclamatie la conducatorul autoritatii sau al institutiei publice respective in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta de catre persoana lezata.
(3) Daca dupa cercetarea administrativa reclamatia se dovedeste intemeiata, raspunsul se transmite persoanei lezate in termen de 15 zile de la depunerea reclamatiei si va contine atat informatiile de interes public solicitate initial, cat si mentionarea sanctiunilor disciplinare luate impotriva celui vinovat.
Ati putea obtine astfel, informatiile publice pe care le solicitati.

Va recomand, ca, pana la primirea raspunsului, sa cautati pe site-ul primariei sau la sediu, hotararea Consiliului Local prin care s-a aprobat PUZ-ul (planul urbanistic zonal) pentru zona in care se ridica acea constructie.Ar trebui sa existe un HCL in acest sens si hotararea cuprinde toate datele care va intereseaza.Ati ajunge astfel in posesia actului pe care doriti sa il atacati.

In functie de raspunsul primit puteti sa actionati in contencios administrativ, instanta poate obliga autoritatea sau institutia publica sa furnizeze informatiile de interes public solicitate si sa plateasca daune morale si/sau patrimoniale persoanei vatamate in drepturile sale – art.22 din Legea 544/2001.

La locul constructiei este obligatoriu sa se afiseze datele privind constructia,autorizatia de constructie, firma care construieste, beneficiarul, etc.Daca nu exista aceasta afisare, mai aveti un motiv de sesizare!

Informatile privind certificatul de urbanism nu sunt prevazute la art.12 din legea 544/2001 ca fiind un domeniu exceptat de la liberul acces al cetatenilor.

Din eroare de tastare si preluare a aparut in topic legea 544/2006 in loc de legea 544/2001, cum era corect.S-a efectuat corectura, multumesc, "elis"!
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
:oops:
Cred ca este vorba de Legea nr.544/2001 si nu de Legea nr.544/2006 , florentina ? ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie ilegala? didi67 didi67 Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: O casa, parter plus acoperis, situata pe un teren foarte ingust intre 2 blocuri de cate 3 etaje. Blocurile ... (vezi toată discuția)
Refuzul autoritatilor de a furniza informatii de interes public Catalin981 Catalin981 Buna ziua. Recent am avut de-a face cu urmatoarea situatie: Trei institutii publice, \\"A\\", \\"B\\" si \\"C\\" au depus mai multe documente la o alta ... (vezi toată discuția)
Cum pot opri vecinul de pe calcan sa-si suprainalte casa acoperindu-mi geamul de lumina? Diana Macarascu Diana Macarascu Buna ziua, Casa soacrei mele are calcan cu o alta casa, iar pe acest calcan exista doua geamuri de lumina (din constructia originala 1920, plan cadastral ... (vezi toată discuția)