avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala - amenda pentru rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala - amenda pentru rovinieta

Va rog sa ma ajutati cu o parere legata de problema mea:
Am primit pe 18.07.2011 o amenda pentru ca am circulat fara rovinieta. Conform procesului verbal, contraventia a fost savarsita pe data de 28.12.2010 in Maracineni, jud. Buzau. Stiind ca tot timpul am fost corect si am platit, am verificat prin actele masinii si am gasit dovada platii rovinietei pentru perioada 07.01.2010-06.01.2011 (deci la momentul constatarii contraventiei aveam rovinieta valabila). Cand am achitat rovinieta, aveam domiciliul in judetul Suceava. Pe data de 08.04.2010 mi-am schimbat domiciliul in Bucuresti. In momentul in care am facut inmatricularea in Bucuresti, am intrebat si la biroul de inmatriculari din Pipera, si mi s-a spus ca rovinieta ramane valabila pana la expirare fara a fi nevoie de alt document (dovada valabilitatii se face pe baza chitantei pe care este mentionata seria masinii, precum si cu matca lipita pe parbriz). Acum, dupa primirea amenzii, am aflat ca din 01.08.2010 (dupa momentul inmatricularii) s-a schimbat legea si ca ar fi trebuit sa fac o cerere catre CNADNR pentru schimbarea datelor. "Ordonanţa nr. 8/2010 prevede : (12) Incepand cu data de 1 august 2010, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul informeaza in scris Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania — S.A. cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare, in vederea operarii modificarii in baza de date. Documentele necesare si conditiile de efectuare a modificarii, precum si tarifele aferente se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii." Avand in vedere cele mentionate in articoul mai sus mentionat, informarea CNADNR este obligatorie doar daca schimbarea numarului intervine dupa 01.08.2011, iar in cazul meu, schimbarea s-a facut in 08.04.2010, deci conform legii la momentul constatarii contraventiei, eu aveam rovinieta valabila. Va rog sa ma corectati daca gresesc. Va rog sa-mi spuneti care este procedura pentru contestare si eventual care ar fi costurile estimative, pentru ca amenda este de 240 lei, iar daca costurile contestarii sunt mai mari, deja nu mai este rentabil. Am citit pe diverse forumuri ca nu trebuie sa ma prezint personal la Buzau, ci se poate trimite cererea si prin posta, urmand sa se judece in lipsa.Va multumesc!
Trimiteti prin posta plangerea contraventionala in termen de 15 zile de la data cand vi s-a comunicat procesul verbal. In plangerea contraventionala veti scrie cele relatate dar si solicitarea de a se judeca si in lipsa dumneavoastra conform art. 242 Cod Pr. Civ.
Multumesc pentru raspuns. Mai am cateva intrebari pentru a clarifica situatia. Din ce am citit pe net, plangerea pot sa o formulez eu (am gasit cateva modele)? Necesita ceva formalitati speciale, gen timbru sau autrentificare, etc? Toate documentele (copii dupa proces verbal, talon, rovinieta veche, chitanta si c.i.), le trimit prin posta cu confirmare de primire pe adresa judecatoriei Buzau? In procesul verbal am mentiunea ca in 48 ore pot sa achit jumatate din amenda. Ce sa fac in aceasta situatie? Daca fac contestatie nu mai pot sa beneficiez de aceasta "facilitate", sau sa achit si apoi sa solicit in plangere ca instanta sa dispuna returnarea banilor. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de constatare a contraventiei intocmit dupa 5 luni germicor germicor Buna seara, Astazi am primit un proces verbal de constatare a contraventiei care suna cam asa: [b]ANTET[/b] Proces Verbal de Constatare a ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - amenda pentru rovinieta GMarin GMarin In data de 17.02.2010 am cumparat rovinieta ptr.autoturism pentru un an de zile. In data de 03.05.2010 am schimbat numarul de inmatriculare raminind acelasi ... (vezi toată discuția)
Trei procese verbale de constatare a contraventiei pentru circulare fara a detine rovinieta imasammy2011 imasammy2011 Bana seara, In urma cu cateva saptamani, mai exact pe la inceputul lui ianuarie , am primit prin posta cateva (3) procese verbale de constatare a ... (vezi toată discuția)