avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fostul proprietar nu isi plateste datoriile la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fostul proprietar nu isi plateste datoriile la intretinere

Buna ziua,
Ma aflu in situatia de a fi achizitionat un apartament in luna octombrie 2007. La semnarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, respectiv la data de 18.10.2007, vanzatorii au prezentat adeverinta eliberata de catre presedintele asociatiei de proprietari, adeverinta prin care dovedeau ca si-au achitat datoriile la intretinere la zi. De asemenea in contract se specifica faptul ca data intrarii in posesie va fi data de 25.11.2007, data pana la care vanzatorii au obligatia de a achita la zi toate datoriile. Inscrierea mea in registrul de evidenta a proprietarilor a avut loc cu data de 01.12.2007, in baza unei solicitari scrise pe care am inmanat-o presedintelui asociatiei, solicitare care nu mi s-a returnat cu un numar de inregistrare sa cu o confirmare a inregistrarii ei. In luna decembrie am fost instiintati de catre presedintele asociatiei de faptul ca fostii proprietari aveau de achitat o cota la intretinere pentru perioada cuprinsa intre data semnarii contractului si data punerii efectiv in posesie. I-am adus la cunostinta clauzele din contract inmanandu-i o copie a acestuia si l-am instiintat ca nu sunt de acord sa achit o datorie care nu imi apartine. Raspunsul lui a fost ca este "datortia apartamentului" si, mai mult, a inceput sa imi perceapa penalitati, penalitati pe care le introduce lunar in cota de intretinere.
As dori sa ma ajutati in sensul clarificarii modalitatii de evidentiere a penalitatilor. Acestea trebuie evidentiate separat sau incluse in cuantumul intretinerii? Suma tuturor penalitatilor nu trebuie sa depaseasca valoarea datoriei sau suma perceputa lunar? Cine trebuie sa suporte aceste penalitati si cum pot face sa ii determin pe fostii proprietari sa-si achite datoria si penalitatile?
Multumesc,
Data intrarii in posesie este data de la care dvs.trebuie sa va achitati de datorii. Penalizarile sunt evidentiate separat, ele nu sunt incluse in suma reprezentand plata intretinerii. Nu dvs. trebuie sa determinati vechii proprietari sa-si achite datoriile. Parerea mea este sa mergeti la administrator si sa-i solicitati (IN SCRIS) sa precizeze ce reprezinta acel debit.
Asociatia poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru sumele restante, afisate pe listele de plata. Penalizarile nu pot fi mai mari de 2% pt.fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pt. plat, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2008
ContSters53919, utilizator
Cititi legea 230 / 2007,privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari .Dumneavoastra raspundeti de cheltuielile apartamentului de la data de la care ati semnat contractul de vinzare cumparare . Notarul are obligatia sa ceara vinzatorului o adeverinta din partea asociatiei din care sa reiasa ca acesta si -a ,achitat in totalitate cheltuielile la zi . Dumneavoastra spuneti ca o asemenea ,adeverinta ,asociatia de proprietari a eliberato si ca nu reiesea ca vinzatorul mai are vrio datorie la asociatie. In acest caz ce-l care a eliberat adeverinta e bun de plata daca nu reuseste sa recupereze banii de la debitor . Daca va opreste pe listele de plata in mod abuziv banii , va duceti la notariatul unde ati intocmit actele, scoateti o copie dupa adeverinta eliberata de asociatie si ii actionati in judecata. Mariiky
Stimata Doamna avocat..mai cititi legislatia :

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere ....
Nu serios! Si care-i greseala, domnule Invatat? De fapt n-ati spus nimic! Ati citit mesajul cu atentie?
Ultima modificare: Joi, 7 August 2008
ContSters53919, utilizator
Am citit acea lege. Ea spune clar ca datoriile trebuiesc achitate de catre proprietar si ca presedintele asociatiei se poate intoarce in instanta impotriva proprietarului. In perioada 18.10 - 25.11.2008 eu eram proprietarul, contractul fiind semnat in 18.10. Dar in acest contract, asa cum am precizat, se specifica clar ca data intrarii efective in posesie va fi 25.11. Pot dovedi acest fapt deoarece i-am convons sa rezilieze contractul cu electrica si sa desfiinteze contoarul de lumina. Acesta a fost scos de catre cei de la electrica la cererea fostului proprietar si repus la cererea mea. Pot face dovada chiar prin semnatura lor pe documentele de reziliere de contract de la electrica. Acum intrebarea mea este daca eu trebuie sa ma intorc impotriva vanzatorilor dandu-i in judecata pentru nerespectarea termenelor si clauzelor din contract sau presedintele asociaiei? Acesta din urma spune ca nu este treaba lui sa urmareasca achitarea datoriilor, datorii care, din punctul lui de vedere sunt produse de "apartament" si nu de persoanele care au locuit in apartament la acel moment. Credeti ca as putea sa obtin un raspuns oficial de la Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania? Ar merita sa incerc la ei?

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii si fondul de rulment Miorina Miorina Se pot aplica penalitati unui proprietar care nu vrea sa achite FONDUL DE REPARATII ? El achita lunar cotele la intretinere dar nu vrea sa achite fondul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)