avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune vacanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune vacanta

Intr-o asociatie proprietarul este decedat, avand debite, se mai acumuleaza in continuare si nimeni nu se intereseaza de apartament.Ce modalitati exista de recuperare debite si cum putem declara succesiunea vacanta deoarece a trecut 1 an si jumatate iar in instanta nu putem chema pe cineva decedat.Rugamintea mea este sa ne sfatuiti ce pasi avem de urmat.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:50, 19 Iulie 2011
sesizati Statul Roman prin Ministerul Finantelor despre imobil, sigur nu rateaza o asemenea pomana!
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
MARGARETA STANCIU, Avocat
adresati va unui notar public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimulo domiciliu. Succesiunea se poate dezbate si la cererea asociatiei de proprietari deoarece este parte interesata, fiind creditor al mostenirii. Daca prin procedura citarii nu se gasesc rude pana la gr IV , mostenirea se declara vacanta, statul prin Min Finnatelor este declarat mostenitor , el va accepta succesiunea sub beneficiu de inventar, deci pasivul mostenirii, care il reprezinta datoriile catre Asociatia de locatari, va fi suportata in limitele activului succesoral. Daca singurul bun este acest apartament, acesta va fi scos la vanzare prin licitatie publica, iar din banii obtinuti, vi se vor acoperi datoriile catre Asociatie.
Da, numai ca statul culege numai activul unei mosteniri vacante, nu si pasivul. :( asa ca declararea succesiunii ca vacanta nu face decat sa va lase cu debitele si fara vreo sansa de a le recupera.
Singura sansa de recuperare a debitului este sa faceti cercetari si sa gasiti vreo ruda pana la gradul IV care acceptand mostenirea sa culeaga diferenta dintre activul si pasivul acesteia.
Acceptarea sub beneficiul de inventar pe care o face statul inseamna ca raspunde pt pasivul mostenirii in limitele activului acesteia. Deci, avand in vedere aceasta datorie, tb facute demersuri in sensul ca acel aprtament sa fie scos la vanzare prin licitatie publica iar din bani obtinuti se va indestula asociatia si ii va ramane poate si statului ceva.
mirela741 a scris:

Acceptarea sub beneficiul de inventar pe care o face statul inseamna ca raspunde pt pasivul mostenirii in limitele activului acesteia. Deci, avand in vedere aceasta datorie, tb facute demersuri in sensul ca acel aprtament sa fie scos la vanzare prin licitatie publica iar din bani obtinuti se va indestula asociatia si ii va ramane poate si statului ceva.

statul preluand sub beneficiu de inventar atunci cand statul preia doar activul, nu si pasivul mostenirilor vacante? :O restructurarea ANAF e o idee grozava!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii ale unui proprietar decedat mrl_postelnicu mrl_postelnicu Buna ziua Am in bloc un apartament cu datorii, dar proprietarul apartamentului a decedat in urma cu 2 ani se pare ca nu are mostenitori(vecinii spun ca ar ... (vezi toată discuția)
Sotia poate cere amanarea dezbaterii succesiunii pentru un an ??? monahelenus monahelenus Va rog mult ajutati-ma cu un raspuns ! Marti 14.12.2010 expira termenul de 6 luni de la decesul tatalui meu. Am semnat la notar o declaratie de acceptare a ... (vezi toată discuția)
Mostenire andreidarius andreidarius Potrivit NCC acceptarea mostenirii se va considera intotdeauna ca fiind facuta sub beneficiu de inventar ? Un mostenitor al unui debitor, daca a acceptat ... (vezi toată discuția)