Va rog mult ajutati-ma cu un raspuns ! Marti 14.12.2010 expira termenul de 6 luni de la decesul tatalui meu. Am semnat la notar o declaratie de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar .....dl notar mi-a recomandat asta desi trecusera 3 luni. Mostenitori mai sunt sotia si fiul. Sotia a cerut inaintea mea amanarea dezbaterii succesiunii pe motivul ca fiul nu este in tara. Vreau sa va intreb daca in 2 zile mai pot face ceva cu ajutorul unui avocat ..deoarece nu sunt sigura ca am procedat bine, acceptarea sub beneficiul de inventar putandu-se transf in acceptare pura si simpla. Condamnarea ca acceptanti pur si simpli Conditii. Conform dispozitiilor art. 706 C. Daca termenele de intocmire a inventarului si deliberare au expirat fara ca succesibilul urmarit sa opteze, dreptul sau de optiune ramane intact pana la implinirea termenului de prescriptie de 6 luni, dar acesta poate fi condamnat (obligat la plata) ca si cand ar acceptat mostenirea pur si simplu (art. 711 C. civ.) .Cam aici m-am impotmolit. Nu cunosc activul sau pasivul mostenirii. Oare sotia a amanat dezb pt a ma deruta, cui pot cere anexa 24? Ce pot face in favoarea mea...cu ajutorul avocatului ? Va multumesc !
...fara intocmirea inventarului declaratie are valoartea unei acceptari pure si simple cu consecinta ca acceptati cota din mostenire activ/pasiv...nu s-a intocmit inventarul pt ca in practica nu se prea face insa daca vi s-a intocmit declaratia trebuie ca notarul sesizat cu succesiunea sa va faca si inventarul...
Daca ati acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar e foarte bine.
Oricat ar fi pasivul nu veti iesi in pierdere.
Deschideti proces daca doriti sa aflati ce vrea sotia.
va multumesc pt raspuns ...Ma rog sa existe un pasiv totusi ...un semn ca ar fi un bun imobil poate fi acesta ca exista un dosar de succesiune si mai mult o cerere a sotiei de amanare a succesiunii pe motivul lipsei fiului..????? .Imi e teama sa nu cumva sa fi facut o imensa gresala, preluand niste datorii chiar cu acceptarea asta sub inventar !!
Mai spuneti-mi ceva va rog mult ..poate e chiar silly intrebarea dar ......totusi ....fiind vineri o acceptati... :">
un semn ca ar fi un bun imobil " mostenibil" poate fi acesta ca exista un dosar de succesiune si mai mult o cerere a sotiei de amanare a succesiunii pe motivul lipsei fiului..????? .Imi e teama sa nu cumva sa fi facut o imensa gresala, preluand niste datorii chiar cu acceptarea asta sub inventar !!
Daca ati acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar nu vor fi probleme.
Mergeti si cereti lamuriri de la notar.
Daca va aflati in situatia expusa de Ovi Dragomir veti avea probleme in cazul in care pasivul va depasi activul.
Legea va da dreptul de a merge si insotit de avocat la notar.