am si eu o intrebare si nevoie de un sfat. casa in care locuiesc are un perete calcan = perete construit pe limita de proprietate. acesta este partial acoperit de constructia vecinului, dar spre fatada principala, are o portiune libera. aceasta portiune supusa intemperiilor libere dar si rezultate din impactul cu acoperisul cladirii vecinului, prezinta deteriorarea tencuielii pe toata suprafata libera a fatadei. relatiile mele cu vecinul sunt reci, in urma cu citiva ani i-am solicitat verbal permisiunea pentru a interveni si repara, pe cheltuiala mea, a tencuielii degradate. nu am primit un raspuns favorabil si nici nu am insistat. acum, datorita degradarii accentuate a tencuielii, care s-a si desprins de perete lasind vizibila caramida, si dorind sa aplic si termosistem pe celelalte fatade, am decis sa mai incerc o data sa-i cer permisiunea pentru acces pe proprietatea lui si i-am trimis o notificare, prin care ii anunt intentiile mele. ce ma sfatuiti sa fac in cazul unui raspuns negativ si de data asta din partea vecinului. mentionez ca am incheiat un contract cu o societate de profil si doresc sa efectuez reparatiile la cladire prin intermediul acestei societati. va multumesc.
Cea mai buna varianta ar fi sa va intelegeti in mod amiabil cu vecinul, incluzand aici si posibilitatea de a-l "recompensa" intr-un fel pentru deranjul suferit.
In caz contrar, nu aveti alta solutie decat instanta de judecata, iar un proces va dura foarte mult si va fi, probabil, mai costisitor.
In nici un caz nu puteti intra pe proprietatea lui fara acord sau fara o sentinta juecatoreasca.
Notificati vecinul, il puneti de drept in intarziere pe obligatia de a face, il dati in judecata si obtineti o hotarare judecatoreasca prin care sunteti autorizat sa efectuati reparatiile trecand prin proprietatea vecinului