avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensia de urmas!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensia de urmas!

Ma numesc Stancu L.M., am 40 de ani si as dori un raspuns la o intrebare care ma framanta de ceva timp. Sotul meu sufera de o bolaa incurabila si ma vad nevoita sa ma interes de drepturile mele vi-a-vis de pensia de urmas. Avem 2 copii: fetita in varsta de 18.5 ani , iar baietelul in varsta de 12.3 ani. Sotul ( 44 ani) este angajat cu contract de munca, acum beneficiaza de concediu medical platit 100% dar ma intereseaza drepturile pe care le am dupa ce sotul meu nu va mai fi. Stiu caci copiii vor beneficia de o pensie de urmas pana la implinirea varstei de 25 ani daca urmeaza o institutie de invatamant , fara a depasi varsta de 26 ani. Dar eu ca sotie nu am inteles exact din LG 19/2000 daca beneficiez de pensie dat fiind faptul ca si eu am un contract de munca, iar sotul la momentul producerii nenorocirii nu va fi pensionat?:-/ :(
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: laura mariana , utilizator 14:56, 11 August 2008
D-na dumneavoastra nu beneficiati de pensie de urmas, doar copiii, cum ati precizat. Dar poate sotul v-a trai pana la 100 de ani, de ce va ganditi la pensie ? Multa sanatate.
#-o sunt uimita.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
ContSters42967, utilizator
Multumesc ptr raspuns, doamna . De ce sunteti atat de uimita ?Daca v-ati confrunta cu incompetenta si aroganta unui sistem sanitar cu care eu ma lupt de doua luni nu cred ca ati mai gandi asa.
Cand ajungi la medici si ti se spune sa iti cumperi loc de veci si sa te,, pregatesti" in loc de tratament , ce poti face.? Eu va multumesc din nou , mai ales ptr urarea de sanatate !
D-na si eu am cancer la san. Fac chimioterapie si daca as afla ca sotul meu doreste pensie sau nu stiu ce mostenire cred ca as face urat. etc Cuvintele sun de prisos. Multa sanatate.
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3). din Legea nr.19/2000
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
Multumesc d-lui consilier, iar ptr d-na consilier tin sa o anunt ca daca atat poate sa gandeasca , imi pare tare rau ptr dansa----- nu este vorba despre nici o mostenire, doamna , vreau doar as stiu cum imi mai pot creste cei doi copii in aceasta ,, jungla" , poate domnia voastra aveti resurse financiare fata de noi muritorii de rand.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas pentru sotie ofeliaberes69 ofeliaberes69 sotia are 55 ani ,nu are vechime in campul muncii,sotul a decedat recent. Are drept la pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie urmas _ conditii ralu_2008 ralu_2008 o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ContSters23466 ContSters23466 doresc sa ma lamuriti si pe mine cu o problema mama mea in virsta de 63 de ani a stat in concubinaj cu un barbat (acum are 71 de ani) care a divortat de putin ... (vezi toată discuția)