D-na dumneavoastra nu beneficiati de pensie de urmas, doar copiii, cum ati precizat. Dar poate sotul v-a trai pana la 100 de ani, de ce va ganditi la pensie ? Multa sanatate.
#-o sunt uimita.
Multumesc ptr raspuns, doamna . De ce sunteti atat de uimita ?Daca v-ati confrunta cu incompetenta si aroganta unui sistem sanitar cu care eu ma lupt de doua luni nu cred ca ati mai gandi asa.
Cand ajungi la medici si ti se spune sa iti cumperi loc de veci si sa te,, pregatesti" in loc de tratament , ce poti face.? Eu va multumesc din nou , mai ales ptr urarea de sanatate !
D-na si eu am cancer la san. Fac chimioterapie si daca as afla ca sotul meu doreste pensie sau nu stiu ce mostenire cred ca as face urat. etc Cuvintele sun de prisos. Multa sanatate.
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3). din Legea nr.19/2000
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
Multumesc d-lui consilier, iar ptr d-na consilier tin sa o anunt ca daca atat poate sa gandeasca , imi pare tare rau ptr dansa----- nu este vorba despre nici o mostenire, doamna , vreau doar as stiu cum imi mai pot creste cei doi copii in aceasta ,, jungla" , poate domnia voastra aveti resurse financiare fata de noi muritorii de rand.