Buna ziua,
Am o intrebare si as aprecia un raspuns cat mai la obiect cu putinta.
Povestea incepe astfel. F este casatorita cu C. C decedeaza. C a avut o sotie de care a divortat , dupa aceea el s-a insurat cu F. Din prima casatorie C are un copil. C nu a avut niciun bun pe numele lui, niciun imobil nimic, nici inainte, nici in timpul casatoriei sale cu F. Parintii lui C detin o casa si un apartament. C are de asemenea si o sora. F a facut, dupa decesul lui C, cerere de succesiune, in calitate de vaduva a lui C. In conditiile decesului parintilor lui C, cum ar decurge succesiunea? Ce anume i-ar reveni lui F?
Daca socrii decedeaza, lui F nu ii revine nimic. In situatia in care C are copiii cu F atunci acesti copii pot veni la mostenire prin reprezentare la fel cum va veni si copilul din prima casatorie.
Asadar, dupa decesul parintilor lui C, la mostenire vor veni copiii lor, adica sora lui C, si copiii lui C, prin reprezentare, deoarece numitul C este decedat.
F nu are drept la succesiunea socrilor. Doar copilul lui C are drept la succesiune si va culege o cota egala cu matusa lui, sora lui C. In cazul in care copilul lui C este minor, atunci copilul va culege succesiunea prin intermediul reprezentantului sau legal (fie F - in cazul in care a fost adoptat, fie fosta sotie a lui F - mama naturala a copilului). Oricum... copilul moşteneşte şi nu F!
C si F nu au niciun copil. Sa inteleg ca F, desi era sotia lui C atunci cand C a decedat, nu are niciun drept la succesiune? E ca si cand ar fi divortat dinainte si s-ar fi facut partajul? (impropriu zis partaj pentru ca nu avea niciun bun C)
F nu are drept la succesiunea parintilor lui C pentru simplul motiv ca nu are vocatie succesorala (nora nu-si mosteneste socrii, nepotul insa da). Asadar, la decesul parintilor lui C vin sora acestuia (daca este in viata) si copilul/copiii lui C (in locul tatalui lor - C, decedat). Daca C ar avea bunuri proprii achizitionate in timpul vietii sale atunci sotia are o cota de mostenire la acestea.