avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se impart bunurile intre sotie si fiica ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se impart bunurile intre sotie si fiica ?

Avem urmatoarea situatie : sotul are o fiica majora din prima casatorie (22 ani), actuala sotie nu are copii, cei doi nu au copii impreuna.Cei doi nu au bunuri cumparate nici fiecare separat inainte de a se casatori, nici impreuna.In schimb, sotul a primit mostenire din partea parintilor sai (care au murit in timpul celui de-al 2-lea mariaj al fiului lor), mai multe imobile.
1.In cazul in care sotul decedeaza, sotia sa are drept la o parte din acele imobile primite mostenire de sot de la parinti, sau doar copilul este mostenitor?
2.In cazul in care cei 2 soti cumpara acum un imobil (banii cu care se cumpara provin din vanzarea unui alt imobil mostenit de sot de la parintii sai), in situatia in care sotul decedeaza, cum se impart bunurile intre sotie si fiica?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
carmenbn, utilizator
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 14:04, 10 Iulie 2015
nu, sotia nu primeste nimic in nici una din situatiile expuse.
cu stima, cassy
in cazul 2, daca se cumpara casa pe numele sotului, nu devine, automat, si sotia proprietar?
1) Soția moștenește 1/4 din ce a avut soțul la data decesului.
2) teoretic e bun comun pt ca e cumpărat în timpul căsătoriei, practic e bun propriu pt ca înlocuiește un bun propriu. Contează cum.se fac actele la cumpărare. Dacă nu se specifica în act proveniență banilor, rămâne ca soțul sa dovedească la un eventual partaj.
In baza carui legi sotia nu are dreptul la mostenire din partea socrilor?
În baza codului civil. Nu își moștenește socrii pt ca nu e ruda de vreun grad cu ei. Își moștenește insa soțul care întâmplător era moștenitor al parintilor sai la data decesului sau.
Adică ii revine din averea socrilor dar indirect, nu îi moștenește.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Noua soție a socrului are drept la testamentul mamei acestuia, dacă el moare? EnaR EnaR Bunica soțului a lăsat testament 1/3 soțului,cumnatului,socrului,acesta din urmă sa căsătorit acum la 70 de ani,are drept la testament soția lui daca ... (vezi toată discuția)
Mostenire alexapoh alexapoh Tatal meu s-a recasatorit acum o luna si a decedat. Ce drepturi are noua sotie la garsoniera pe care tatal meu o avea inainte de casatoria cu aceasta? Va ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)