avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Tatal meu s-a recasatorit acum o luna si a decedat. Ce drepturi are noua sotie la garsoniera pe care tatal meu o avea inainte de casatoria cu aceasta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 22:46, 3 Iunie 2011
In cazul in care aceste bunuri nu au fost lasate prin testament, sotia tatalui dumneavoastra are dreptul doar la bunurile dobandite in timpul casatoriei.
Sotia are dreptul la 1/4 din averea defunctului.
Restul de 3/4 mosteniti dvs.

Florin_drept, nu aveti deloc dreptate: ca sa poata mosteni, sotia suprivietuitoare trebuie sa fie doar atat: sotie (casatorita cu defunctul) supravietuitoare (sa fi trait dupa decesul sotului ei).
Nu are importanta coproprietatea in calitatea de mostenitor (daca ar avea, nici copii nu ar mostni decat daca ar fi fost coproprietari cu parintii.)
Sotia supravietuitoare are dreptul la 1/4 din averea sotului decedat.

Daca garsoniera a fost cumparata intr-o casatorie precedenta atunci fosta sotie detine 1/2 iar mostenirea se face pe 1/2 sotului decedat.

florin_drept a scris:

In cazul in care aceste bunuri nu au fost lasate prin testament, sotia tatalui dumneavoastra are dreptul doar la bunurile dobandite in timpul casatoriei.

Gresit! Sotia mosteneste un sfert din toate bunurile care au apartinut sotului decedat, restul de treisferturi revenind copilului (sau copiilor, impreuna).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)