Sunt casatorita cu un cetatean egiptean.Avem certificat de casatorie romanesc.Nu ne-am schimbat numele familie,fiecare ramanand cu numele anterior casatoriei.Urmeaza sa inregistrez certificatul de nastere al copilului.Va rog sa imi comunicati ce acte sunt necesare avand in vedere situatia mai sus prezentata.Pot face doar eu declaratia legata de numele copilului??Precizez ca sotul nu se va afla in tara la respectivul moment.
Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- certificatul de casatorie in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.
- părinţii care au nume de familie diferite sau există neconcordanţe intre numele de pe certificatul medical si declaraţia verbală, se face o declaratie scrisa, semnata de ambii parinti, din care să rezulte clar numele de familie si prenumele copilului.
stabilirea numelui de familie al copilului se face prin invoiala parintilor, invoiala ce trebuie consemnata intr-o declaratie scrisa si semnata de ambii parinti. Atunci cand parintii nu se inteleg, stabilirea numelui de familie al copilului se face de catre primarul localitatii unde se inregistreaza nasterea, prin dispozitie scrisa, dupa ascultarea prealabila a parintilor. autoritatea administratiei publice locale (primarul) va stabili numele de familie al copilului tinand cont de interesul acestuia, iar nu de interesul unuia dintre parinti.1
Dar tocmai am supus atentiei cazul meu,caci tatal copilului,respectiv sotul de nationalitate egipteana meu nu va fi in tara la nasterea copilului si inregistrarea certif.de nastere.In acest caz ce documente din partea tatalui se prezinta?Iar cu declaratia ptr numele copiluluicum se procedeaza?(precizez ca avem nume de fam diferite)
Asadar intrebarea mea se leaga de 3 aspecte.1Nationalitate straina a tatalui.2Sotul nu va fi in tara ptr inregistraea declaratiei legata de nume.3.Avem nume de familie diferite.
Este de ajuns CI-ul dvs, certificatul de casatorie, certificatul de constantare, copie legalizata dupa pasaport, declaratie autentica de recunoastere a copilului și declaratie de stabilire a numelui si prenumelui copilului.