avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua
Am o intrebare legata de o mostenire intre 2 frati si anume :
- ambii parinti decedati de cativa ani
- fiecare din parintii decedati avand cate un imobil pe nume (precisez ca spre sfrsitul vietii au divortat)
- succesiunea pt mostenire nu a fost facuta
- unul dintre frati nu doreste nici un fel de intelegere ,fiind plecat din tara de cativa ani.
Ce proceduri ar trebui urmate si care ar fii pasii ?
Care ar fi procentul de mostenire pt fiecare?

Va mutumesc
Cel mai recent răspuns: alin-alin , utilizator 21:45, 21 Iulie 2011
1/2 pentru fiecare frate. Mergeti la un notar public cu certificatul de deces si actele de proprietate si dezbateti succesiunea.

Dezbaterea succesiunilor se face succesiv pentru fiecare parinte in functie de cand au murit

Cum adica fratele nu doreste nici o intelegere? Ce fel de intelegere?
Cei doi frati au acceptat mostenirea in termen de 6 luni de la decesul parintilor?
Daca fratele nu este in tara, este de stiut daca a acceptat tacit sau expres mostenirea in cele 6 luni de la deces.Daca-i contestati calitatea de mostenitor, pe motivul precizat, va trebui sa va adresati instantei,numai dupa ce in prealabil solicitati notarului ultimului domiciliu dezbaterea succesiunii.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
avvalentina, utilizator
cota pt fiecare din frati este din 1/2 din bunurile ce fac obiectul succesiunii. ar trebui sa promovezeo actiune in instanta la judecatorie pt dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune.
alin-alin a scris:

- ambii parinti decedati de cativa ani

- unul dintre frati nu doreste nici un fel de intelegere ,fiind plecat din tara de cativa ani.


Nu e suficienta calitatea de fiu al defunctilor pentru a fi si mostenitorul lor.
Mai trebuie ceva: dovada acceptarii exprese sau tacite a mostenirii.

Cel care nu a fost in tara in intervalul de 6 luni de la data mortii fiecaruia dintre parinti poate avea dificultati serioase in a face dovada acceptarii tacite. Practic, i-ar trebui declaratii de acceptare expresa a mostenirii date in termen de 6 luni de la data mortii fiecaruia dintre parinti.

Atata vreme cat exista intelegere intre succesibili (=posibili succesori/mostenitori), dovada asta isi pierde din importanta (calitatea de mostenitor se stabileste la notar pe baza recunoasterii reciproce, fara prea mari stradanii de dovada).

Dar, daca sunteti nevoit sa va adresati instantei (pentru ca lipseste intelegerea, pentru ca cel ce face "figuri" e tocmai cel ce ar avea dificultati in ce priveste dovada calitatii sale de mostenitor) atunci ii contestati si calitatea, ca macar sa stiti de ce bateti drumul instantei.

Totusi, ar fi preferabil sa discutati cu un avocat. Trebuie vazut daca situatia de fapt din speta dvs. ("povestea concreta") permite ceea ce am spus eu mai sus. Pentru ca din expresia "cativa ani" + "cativa ani" nu rezulta prea limpede.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
romascanu, moderator
Nu s-a discutat nimic despre mostenire dupa decesul ultimului parinte ,mai exact 6 ani de zile.
Intelegerea era ca celalt frate sa nu aiba nici o pretentie de pe urma unui imobil, acest imobil fiind de o valoare mai mica fata de celalat.

Alte discuții în legătură

Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)
Dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune? traista traista buna ziua, anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)