Familia unui pensionar imobilizat la pat din cauza unui accident vascular poate beneficia de vreo indemnizatie pt faptul ca-l ingrijesc pe batran ? Daca da, de ce suma este vorba, care sunt demersurile si cui trebuie sa se adreseze pt a putea beneficia de acest drept?
Veti lua dela medicul de familie trimitere la medicul specialist. Acesta va va face un referat, cu care si impreuna cu alte acte (analize, scrisori medicale, etc.) va veti duce la ANPH pt a va programa la comisie (in termen de 30 zile). Daca persoana bolnava este imobilizata complet, solicitati sa se deplaseze acasa pt intocmirea referatului si propunerea de incadrare in grad de handicap a unei persoane din comisie, dar la cazuri noi e mai greu! Apoi mergeti la Primarie la Administratia Activitatilor Sociale... unde o sa depuneti mai multe acte, printre care si o cerere de efectuare a anchetei sociale. Va plimbati apoi iar la ANPH daca ii acorda grad I cu drept de asistent personal si spuneti pt ce optati: sa fiti angajat cu CM sau sa primeasca indemnizatia cuvenita, egala cu un salariu minim (in afara celei pt gradul de handicap de 293 lei). Apoi mergeti iar la Primarie, samd ca am ametit eu, dar sa vedeti dvs! Trimiteti-mi MP, va voi da un e-mail al unei persoane din comisie pt a va lamuri!
Domnule emil 6702 daca nu sunteti in masura sa dati o informatie concreta atunci informati-va dv mai intai, inainte de a-l indruma pe acest domn pe un drum gresit.
Hai ca il lamuresc eu pe domnul.
Domnule Andrei, in ultima vreme, AVC-ul este considerat o boala ce apare la batrani, datorita afectiunilor, ca urmare a batranetii, de-aceea comisiile nu incadreaza batranii in grad de handicap, mai ales daca acestia mai au si pensie, pentru ca la incadrarea in grad de handicap se tine cont si de situatia sociala a persoanei examinate.
Nu trebuie sa mergeti la "ANPH", care a devenit de fapt Directia generala a persoanelor cu handicap, aceasta institutie se afla la Bucuresti.
In fiecare judet functioneaza Inspectoratul teritorial de handicap si Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.
Dumneavoastra, in primul rand, trebuie sa mergeti la medici pentru a obtine acte medicale recente.La dosar veti mai adauga si copie de pe istoricul medical.Apoi veti merge la primarie unde veti solicita efectuarea unei anchete sociale.Apoi veti merge la administratia financiara unde veti depune o cerere timbrata cu timbru fiscal de 2 lei pt a i se elibera batranului o adeverinta privind veniturile.
La dosar veti mai atasa copie de pe buletin si cupon de pensie.
Cu dosarul complet veti merge la Inspectoratul teritorial de handicap din judetul dv, acolo veti fi indrumat daca trebuie sa faceti cerere pt ca o comisie sa se deplaseze acasa la batranel, sau daca batranelul va fi adus in fata comisiei.Apoi vi se va spune ziua cand are loc examinarea
Nu stiu cu ce masurati sau ce masura doriti dvs, doamna Joanna, AVC lasa de obicei sechele, grave, mai ales la varstnici, pt sechelele bolii trebuie sa mearga la DIRECTIE, nu pt boala in sine. Lasati oamenii sa mearga unde bine i-am invatat eu. E bine ca inainte sa inceapa demersurile, sa se duca cineva cu diagnosticul si sa intrebe daca se incadreaza la handicap, oricum, acestea pot fi gasite si pe site-ul DIRECTIEI. De exmplu, la hemipareza sau hemiplegie nu se incadreaza ca handicap!