Am cesionat partile sociale ale firmei mele catre o cunostinta.In momentul cesionarii firma avea tva de plata la bugetul statului de 21.000 ron.alte datorii nu avea.In momentul vanzarii firmei singurul activ al firmei era un autoturism cu valoare de contabila de 25000 ron,si valoare de piata..el a semnat ca se obliga sa imi plateasca datoriile in schimbul autoturismului plus o mica diferenta din partea lui..credeti ca in cazul in care el nu achita tva-ul as putea avea vreo problema eu cu fiscul??
Pentru perioada in care ati avut calitatea de administrator al societatii vi se poate atrage raspunderea. Evident depinde mult si de modalitatea in care ati redactat actele prin care s-a facut cesiunea.
Poate fi atrasa raspunderea fostului administrator in conditiile prevazute de art.138 din legea nr.85/2006 privind procedura insolventei,respectiv daca ati comis,cu vinovatie, una din faptele limitativ prevazute la alin.(1),lit.a - g iar aceasta a provocat insolventa societatii.
In cazul in care cesiunea firmei nu s-a efectuat cu respectarea tuturor prevederilor legale in materie este posibil sa fiti raspunzator.
Obligatia de plata a TVA-ului este obligatia firmei, nu a administratorului si nici a asociatilor. Administratorul are obligatia de a depune actele si a efectua plata in numele societatii.
La momentul X firma trebuia sa plateasca TVA-ul. TVA-ul se plateste doar o data pe luna, insa obligatia de a plati se naste in fiecare zi a lunii inainte de momentul platii, in functie de vanzari/sau prestare serviciu.
Dar inainte de momentul X, momentul executiei plati, firma a fost cesionata si s-au schimbat asociatii si administratorul, noul administrator are obligatia de a efectua plata in numele firmei. Daca nu o face lui ii revine raspunderea, nu administratorului in timpul in care s-a nascut obligatia.
Multumesc tare mult.Acuma eu in timpul in care am fost administrator nu am incalcat legea deloc,am platit toate contributiile la stat,iar cunostiiinta asta a mea zicea ca are nevoie de masina dar ca nu are sa imi dea toti banii iar cu statul o sa isi esaloneze datoriile si atunci nu mai plateste penalitati. eu am vrut sa il ajut si acum ma gandeam ca poate am intrat in belea si va trebui sa achit tot eu tva-ul(obligatia de plata s-a nascut cand eram eu administrator) si sa raman si fara masina..dar chiar daca el nu plateste si vinde sa zicem masina,eu nu am de ce sa imi fac griji,nu??ideea e ca am citit pe forumuri ca judecatorul poate atragerea raspunderea fostului administrator daca acesta a dovedit rea-credinta in instrainarea firmei cu datorii si aceste preluari de firme sunt suspecte,insa nu cred ca ar trebui sa se aplice in cazul meu deoarece eu am vandut firma cu o cifra de afaceri buna si cu un activ ce depaseste valoarea datoriei.cred ca ar trebui sa stau linistit
Atentie mare:
Daca de exemplu obligatia platii TVA s-a nascut in ianuarie, plata urmand a fi facuta in februarie, obligatia executarii platii revine administratorului inscris la ORC. Daca administratorul nou este inscris doar in martie la ORC, raspunderea executarii platii i se atribuie administratorului din luna februarie.
In cazul in care noul administrator s-a obligat sa preia el plata neexecutata la timp, atunci tertii (statul sau alti) va vor trage pe d-voastra la raspundere si d-voastra veti suporta consecintele legii. Aveti insa dreptul in baza intelegerii incheiata sa il trageti d-voastra la raspundere pe noul administrator si sa pretindeti daune, pentru neexecutare.
Cesionare firma
mariab51
in dec 2008 am cesionat firma unei pers care acum are probleme legate de ac firma,e srestat si cercetet ,la data cesionarii firma avea datorii numai la stat ... (vezi toată discuția)