Buna ziua!Am nevoie de ajutorul dvs. pentru urmatoarea situatie:bunicul meu este proprietar al unui imobil , iar el este acum internat in spital cu diagnosticul paralizie partea stanga(in schimb el este constient ,lucid si are discernamant).El doreste sa faca act de vanzare-cumparare mamei mele(fiicei lui),dar este casatorit cu bunica mea de 40 ani.Ei la inceput au avut chitante de mana ,cum se faceau inainte ,nu aveau acte complete asupra imobilului.Le-au dobandit in urma cu cativa ani,dar este trecut el peste tot ,bunica mea nu este in niciun act mentionata.Intrebarea mea este urmatoarea : poate bunicul meu sa ii faca act de vanzare-cumparare mamei mele fara acordul bunicii?Mentionez ca mai are un fiu ,dar caruia nu doreste sa ii lase nimic.Va multumesc si astept raspuns sa stim cum procedam.
Daca bunicul a dobandit acele bunuri anterior casatoriei, sunt bunurile sale proprii.Daca le-a dobandit in timpul casatoriei sunt bunuri comune , bunica detinand jumatate din ele.Faptul ca nu figureaza si ea in acte nu inseamna ca n-ar fi si ea proprietara.
Vedeti cine este inscris ca proprietar la primarie (presupun ca este vorba despre proprietati aflate in mediul rural) .
Si cum am spus, in privinta bunurilor dobandite in timpul casatoriei opereaza o prezumtie de coproprietate a celo 2 soti.Cred ca si notarul va dori sa se asigurte in privinta acestui aspect, astfel incat nu va incheia actul fara a sti clar situatia .
In privinta starii de sanatate a bunicului ar trebui ca acesta sa faca dovada discernamantului sau, obtinand un aviz medical care sa ateste acest lucru.