Am infiintat un ONG iar acum cautam un punct de lucru, adica un sediu oficial. Am inteles ca exista o lege sau ceva asemanator care spune ca se pot cere spatii de la Primarie sau de la Consiliul Local? ce stiti despre asta?
Adica sediu oficial aveti, acela care apare in actul constitutiv sau inca nu ati inregistrat asociatia? Puteti sa va incercati norocul depunand o solicitare la primaria din localitatea dumneavostra si sa vedeti daca vor aproba aceasta solitare. Aici depinde de la o localitate la alta. Si depinde si asociatiatia cat de combativa e pe plan local. Intelegeti adica sa nu fi deranjat un "organ" al administratiei locale prin pozitiile publice.
Sfatul meu e sa nu va aruncati inca la inchiriere de spatiu, fie el si de la administratia locala pentru ca acest fapt implica costuri. Sa va spun din proprie experienta cam care ar fi acestea: chirie, utilitati(apa, caldura, lumina care vin separat de chirie, la noi in localitate cer si taxa pe constructie-asta e trecuta in codul fiscal). Cel mai bine ca pentru primii ani de activitate sa optati ca sediul asociatiei sa fie la unul dintre membrii fondatori, iar intalnirile sa le faceti prin rotatie, pe la cate un membru.
Daca va ganditi sa recuperati aceste cheltuieli prin accesarea de proiecte, sa tineti seama ca nu toti finantatorii deconteaza toate aceste cheltuieli cu spatiul.
Da, avem sediu oficial pe hartie, la unul dintre membri, dar ne-am dori un punct de lucru in alta parte...si ne intrebam oare..alte ong-uri cum si-au gasit spatii? sunt convinsa ca putine platesc chirie.
Incercati varianta pe care ati pornit, depuneti solicitare in scris la primarie(sau mai bine zis consiliul local) si tot acolo puteti intreba si care sunt conditiile pe care vi le impun ei. Oricum e de asteptat pentru ca cererea dumneavostra trebuie aprobata in consiliul local. Mai conteaza mult si cu ce se ocupa(scopul si obiectivele asociatiei dumneavostra).
Acum mai aveti si varianta sa preluati cu un contract de comodat(fara plata) un spatiu de la un detinator privat(daca stiti pe cineva in localitatea dumneavostra).
Oricum dumneavostra in situatia aceasta, nu veti fi nevoita sa schimbati actele constitutive si sa introduceti noua adresa, avand-o acolo asigurata pe prima.