avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... veridicitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

veridicitate

Cat de valabil este un contract intre o persoana care vinde un imobil si o agentie imobiliara,contract semnat intre cele doua parti( nu este un document notarial)?
In respectivul contract ,agentia imobiliara imprumuta vanzatorul casei cu o suma de bani (ca avans),cu mentiunea ca daca se razgandeste sa vanda casa prin agentia respectiva va returna dublu.Nu pare un soi de camata pe acte?Se poate face ceva in acest caz astfel incat persoana respectiva sa nu fie fortata?
Cel mai recent răspuns: dmmadeea , utilizator 13:24, 21 Iulie 2011
Conform dispozitiilor art.969 C.civ., "contractul este legea partilor".

Acel contract este cat se poate de "valabil"...pana la o ipotetica "inscriere in fals" daca si numai daca, "partea vatamata" dovedeste contrariul...sau daca se "fraudeaza" anumite dispozitii legale in materie, pana la declararea de catre instanta a nulitatii acelui inscris.

Nu pot sa-mi dau seama daca este sau nu este "un soi de camata pe acte"...insa ceva nu-mi pare foarte clar...obiectul de activitate al respectivei agentii este "imprumutul de bani"?

vanzatorul are o casa de.. vanzare. de ce agentia l-ar imprumuta pe vanzator cu bani. ?
antecontractul de vanzare ar fi bine sa se intocmesca la notar, nu la sediul agentiei. si da, poate fi o clauza privind avansul, in acest sens. ca altfel, nu simti ca te costa daca te razgandesti.. tii banii la tine , ii folosesti... si apoi ii dai inapoi, in timp ce pe cumparator ( potential), il costa... daca ia credit de ex... cost de analiza, comisioane etc..
la fel si pt cumparator se poate stipula in antecontract ca in cazul in care se razgandeste, nu mai primeste inapoi banii dati avans.
Este clar ca obiectul de activitate nu este imprumutatul de bani ,dar este o practica pentru a-l prinde pe vanzator si de a-l face sa nu mai dea inapoi.Oricum un abuz, bineinteles ca si persoana respectiva trebuia sa stie unde se baga ,insa cum nu toata lumea are pregatirea necesara...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie imobiliara cornel_badea cornel_badea Buna ziua, As avea si au o problema la care daca se poate sa-mi dati cateva lamuriri. - S-a facut un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract vanzare apartament costi1987 costi1987 Buna ziua, Am un apartament la vanzare si saptamana trecuta m-am inteles cu niste clienti sa il cumpere. Mi-au cerut contractul de vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)