avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune vs impozit pe transferul proprietatii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune vs impozit pe transferul proprietatii imobiliare

Iata care este speta ! Printr-o sentinta civila se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul unei localitati. Doresc sa intabulez dreptul de proprietate in CF, iar PFA care realizeaza documentatia imi solicita sa prezint dovada ca am achitat cotei de 2% impozit din valoarea imobilului.
Aceasta prevedere s-ar gasi in art. 77*1 din Codul fiscal. Eu consider ca avand o hatarare judecatoreasca de recunoastere a dreptului de proprietate asupra unui imobil detinut si folosit cu mult inainte de aparitia sentintei civile, nu ar trebui sa mi se aplice prevederile din art. 77*1 din codul fiscal

Astept parerile dumneavostra !
Multumesc !


Cel mai recent răspuns: Olimpiu Hornaru , Avocat 11:52, 1 August 2011
Am gasit raspunsul in normele metodologice de aplicare a codului fiscal ---- HG nr. 44/2004 ---art. 151*2 lit. e*1

„nu constituie transfer impozabil constatarea prin hotărâre judecătoreasca definitiva si irevocabila a dobândirii dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii”
adresati-va unui alt PFA.
categoric ar fi trebuit sa cunoasca aceasta exceptie de la plata cotei de 2% cu titlu de impozit !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit din transferul proprietatii laurstanga laurstanga Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul ... (vezi toată discuția)
Buna seara! cumparare teren chitanta de mana ViorelCiobanu ViorelCiobanu in anul 2006 am cumparat un teren intravilan cu chitanta de mana de la o persoana care si el la randul lui in anii \'80 cumparase terenul tot cu chitanta de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune teren agricol mihaelamihaela1234 mihaelamihaela1234 Tatal meu impreuna cu doi frati sunt pe un titlu de proprietate ca beneficiari ai unei suprafete de 5.5ha. Din 1991 si pana astazi el a folosit toata ... (vezi toată discuția)