avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufructul viager

Buna ziua. Ma vad nevoita sa va cer ajutorul intr-o problema care imi tulbura viata.
Intr-un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager eu si sora mea suntem uzufructuarii acestuia iar nudul proprietar este nepotul meu. Imobilul initial a fost constituit din 2 camere la parter si 3 camere la etaj. Nudul proprietar a inchiriat etajul unui cuplu, cu titlul de temporar. Acestia au efectuat modificari radicale in structura imobilului , ramanand la etaj doar 2 camere si extinzand modificarile si asupra altor dependinte, fara ca eu si sora mea sa fim macar consultate. In aceste conditii eu si sora mea nu avem nicio posibilitate de a ne exercita dreptul de uzufruct. Se poate rezilia un astfel de contract? Daca nu, care sunt drepturile mele ca uzufructuar, deoarece aceasta situatie ma nemultumeste?
Mentionez faptul ca exista doar un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager, si o intelegere verbala intre parti ca putem oricand beneficia de cate o camera si acces la baie si bucatarie ( ceea ce este, evident, imposibil ).
Va rog mult sa ma ajutati. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: drpopescu , utilizator 12:21, 10 August 2008
Acţiunile posesorii sunt acţiunile prin care posesorul sau detentorul precar al unui bun imobil poate cere instanţei de judecată să-i ocrotească posesiunea asupra acelui bun împotriva oricăror tulburări sau deposedări, chiar dacă acestea ar proveni de la adevăratul proprietar al bunului (cu alte cuvinte, să-l oblige pe pârât să înceteze orice act de tulburare ori să-i restituie bunul de care a fost deposedat în mod ilicit ).
Scopul acţiunilor posesorii este de a obţine restabilirea situaţiei de fapt existente anterior tulburării sau deposedării, pe calea unei judecăţi rapide , adică de a apăra posesiunea împotriva oricăror acte de tulburare sau deposedare ilicită.
Acţiunile posesorii îşi au justificare datorită interesului de a menţine o stare de fapt existentă şi de a reprima orice act de tulburare a posesiunii ori de deposedare. Prin intermediul acţiunii posesorii se apără „starea de fapt a posesiei, fără a se pune în discuţie însuşi dreptul asupra lucrului.
Imi cer scuze pentru eroarea introdusa anterior, de fapt: imobilul, aflandu-se la tara, intre nudul proprietar si cuplu exista o relatie de rudenie, astfel ca inchirierea a fost facuta fara un contract legal, ci ca o intelegere verbala, provizorie ( cel putin asa s-a spus la inceput ). Cu alte cuvinte, cuplul locuieste in imobil, fara un contract legal, si totusi au facut o multime de modificari radicale in structura cladirii. Pe mine, ca uzufructuar, ma deranjeaza prezenta lor acolo, iar modificarile pe care le-au facut induc ideea permanentizarii sederii lor in imobil. Practic, aceasta situatie ma face sa nu pot beneficia de dreptul meu de uzufructuar.
Deci cuplul in cauza, neavand un contract legal de inchiriere, mai poate avea pretentii asupra imobilului, ca urmare a investitiilor facute? Sau ar putea fi, pur si simplu, evacuati? Ar putea fi acesta un motiv de reziliere al contractului de vanzare - cumparare cu nudul proprietar?
Va multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructul viager drpopescu drpopescu Buna ziua. Ma vad nevoita sa va cer ajutorul intr-o problema care imi tulbura viata. :(( Intr-un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager eu si sora ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)