avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partajul intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partajul intre mostenitori

buna ziua!
o persoana a mostenit de la sotul sau, care la randul sau a mostenit (impreuna cu alti 2 frati) de la mama sa, cateva terenuri intr-o comuna de langa cluj. persoana in cauza a fost sfatuita de un notar sa ceara hotararea investita cu formula executorie care imparte mostenirea in cote ideale de 1/3 pt fiecare mostenitor si sa mearga cu ea la primaria comunei. problema este ca acestia nu au iesit din indiviziune, iar ceilalti mostenitori au vandut, probabil mai mult decat li s-a atribuit prin sentinta.
intrebarea mea este: trebuie sa mearga la primarie (chiar si numai pentru o verificare a proprietatii in registrul agricol)? sau mai intai trebuie sa ceara partajul?
multumesc!
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
AlexandraBondor, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexandraBondor , utilizator 23:50, 21 Iulie 2011
In mesaj spuneti lucruri contradictorii : pe de o parte ca exista o hotarare prin care s-a impartit mostenirea, pe de alta parte ca nu s-a iesit din indiviziune. Impartirea mostenirii = iesirea din indiviziune.
N-am inteles cum stau lucrurile in realitate.
hotararea priveste doar stabilirea masei succesorale (identificarea terenurilor) si a mostenitorilor. stabileste ca fiecare primeste 1/3, dar exista mentiunea ca instanta "constata ca reclamantii au renuntat la petitul privind iesirea din indiviziune". asadar, ei au doar cote parti ideale din mostenire, nu au stabilit cine ce primeste.
care hotarare? a fost facuta succesiunea in instanta si exista o hotarare judecatoreasca in aces sens? notarul nu are competenta sa investeasca o hotarare judecatoreasca.investirea cu formula executorie se face la judecatorie, la instanta care a judecat fondul cauzei. insa daca nu este facuta iesirea din indiviziune degeaba ar fi investita o sentinta care stabileste cote abstracte.
Daca nu au facut partajul, cum au vandut ceilalti mostenitori "mai mult decat li s-a atribuit"? Pentru incheierea contractului de vanzare cumparare sunt necesare partajul, documentatia cadastrala si intabularea.
In plus, nu puteau vinde prin act notarial fara acordul tuturor coproprietarilor/mostenitorilor..
Daca au vandut printr-o asa numita "chitanta de mana", aceasta nu are nicio valoare.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator

Alte discuții în legătură

Punerea in executare a unei hotarari AlexandraBondor AlexandraBondor buna ziua! as dori un sfat. nu stiu exact ce ar trebui sa fac in continuare... am cerut investirea cu formula executorie a doua hotarari pt a trece pe numele ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu 4 coproprietari- impartire nelegala/cum procedez? laurentiu1982 laurentiu1982 Ma poate ajuta cineva cu cateva sfaturi daca se poate cu privire la: Exista un titlu de proprietate cu 4 coproprietari, BV(fiica lui TM(decedata) si ... (vezi toată discuția)
Vanzare fara acord mostenitori dannyc dannyc Buna ziua, Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care ... (vezi toată discuția)