avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract neobisnuit?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract neobisnuit?!

Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti intr-o problema neobisnuita...In ideea in care exista o situatie de concubinaj care e impiedicata de copiii uneia din parti data fiind averea familiei, se poate semna vreun tip de act notarial din care sa rezulte ca ei pot sta fara teama ca se va atenta la mostenirea lor?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:03, 27 Iulie 2011
mostenirea nu se negociaza sau tranzactioneaza inainte de moartea autorului, orice act este nul absolut.

pe de alta parte, concubinul nu are vocatie succesorala deci nu vine in concurenta cu mostenitorii. Singurul risc este ca parintele copiilor sa instraineze catre concubin bunuri din patrimoniu. Este o operatiune legala si nu au ce sa faca sa o stopeze.
Soti pot face in favoarea fiecaruia un testament. Prin testament se poate acorda maxim 1/2 din bunurile testatorului. Daca se acorda peste 1/2 din bunuri mostenitorii rezervatari (copii) pot cere reductiunea libertatilor excesive.

Later edit: Un concubin poate de asemenea sa faca un testament prin care sa lase jumatate din mostenire partenerului de viata.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:

Sotii pot face in favoarea fiecaruia un testament.

Nu sunt soti, sun concubini. Concubinul nu vine la mostenire, deci copiii "pot sta linistiti" daca nu vor fi instrainate bunurile pe timpul vietii proprietarului lor. Pe de alta parte, nici un act (intelegere) care priveste o mostenire viitoare nu are valabilitate.
Concubinii vor putea sa faca in favoarea fiecaruia un testament si astfel concubinul va primi 1/2 din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte, mostenire in concubinaj mmtudor mmtudor Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat la urmatoarea problema (sunt cam multe de spus): traiesc in concubinaj de 20 ani; nici eu si nici concubinul nu avem ... (vezi toată discuția)
Cine va mosteni totul? michirec michirec Sotia mea are o sora;tatal lor nu are discernamant din cauza unei boli psihice;mama s-a hotarat sa faca testament si sa lase totul cumnatei mele, excluzand-o ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)