Preambul :-) subiectul a fost expus la rubrica "problemelor cu statul" dar neprimind niciun raspuns, il public si la "civile".
Buna ziua,
Am sa caut sa fiu cat mai concis si sintetic.
1. Este vorba despre un teren intravilan preluat de catre stat in 1980. Dupa preluare, pe o parte din teren a fost construit un bloc, iar o parte a ramas neacoperit de constructii, dupa cum arata si schita cadastrala. Au fost primite, in 1980, niste despagubiri modice pentru casa de pe teren, pt ca pe pamant au fost primiti efectiv cateva sute de lei, desi suprafata era destul de mare.
2. in 2002, a fost inaintata la Prefectura o revedicare a acestei proprietati (terenul, casa fiind demolata), dosarul fiind complet, dupa cum este mentionat intr-o adresa primitaulterior de la Primarie.
3. In anul 2002, DUPA ce am inaintat in mod oficial, cu executor, cererea de retrocedare, o parte a terenului ramas intre blocuri a fost vanduta de catre Primarie, prin decizie a CL, unui individ care are o functie inalta in fotbal, apropiat al primaruluide atunci. Fotbalistul a luat, asadar, o parte din terenul meu, plus inca o bucata adiacenta (nu stiu cui apartinea) si si-a construit o vila.
4. Accesul la vila se face printr-un teren aflat in proprietate publica (intre blocuri) care, si el, apartinea familiei mele inainte de 1980 fiind preluat abuziv de catre stat.
5. Ca sa rezum, situatia terenului initial este astfel:
a) o parte este inca in posesia statului, ca acces la acea vila
b) o parte este sub un bloc construit
c) o parte este ingradita abuziv de catre locatarii blocului, care cultiva castraveti si si-au facut acolo gradina de vara
d) o parte este proprietatea fotbalistului
Intre timp, in ciuda demersurilor civilizate facute, situatia a ramas neschimbata - Primaria nu a facut nimic cu dosarul de retrocedare, nu a propus nicio forma de despagubire.
Intrebari:
1. In ceea ce priveste situatia terenului care nu poate fi retrocedat, fiind sub bloc, care sunt masurile legale ce se pot lua impotriva Primariei, in sensul unei luarii unei decizii
2. In ceea ce priveste bucata de teren ocupata de gradina de vara a locatarilor si accesul la vila fotbalistului, daca se poate ca prin instanta aceste zone sa fie retrocedate in natura.
3. in ceea ce priveste terenul vandut abuziv de catre Primarie catre fotbalist (repet, vanzarea catre fotbalist a fost efectuata dupa ce Primaria a primit dosarul de retrocedare), deci in ceea ce priveste aceasta speta, o eventuala actiune in instanta ar trebui sa se indrepte impotriva Primariei sau a fotbalistului ?
4. Cam cat timp ar putea sa dureze astfel de procese.
5. Daca Primaria impune, motivand ca nu are niciun teren disponibil in oras, ca si forma de despagubire intrarea in fondul Proprietatea, se poate refiza aceasta solutie pe motivul ca o parte a terenului a fost vanduta abuziv de catre Primarie, iar o parte este inca in proprietatea statului, chiar daca este acces la o cladire si "gradinta de castraveti" ?
va trebui sa va judecati cu primaria, in acest caz procesul ar putea dura 2-3 ani...
se va pune problema unui dosar complex, dati in judecata primaria pt. a obliga sa faca-sa ia o decizie.
daca a vandut bunul, cand acesta era in curs de revendicare, de asemenea o puteti obliga la despagubiri...
ar fi multe de spus...
Pai de ce sunt taxe si impozite, ca sa plateasca oalele sparte de angajatii statului, nu ?
Revenind la subiect in sine - din terenul de x metri patrati expropriat initial, o bucata de y metri a fost vanduta ilegal de catre Consiliul Local catre un prieten de-al primarului de atunci (zic ilegal pt ca dosarul de retrocedare era deja inaintata la data vanzarii).
Acum, ce nu inteleg este urmatorul lucru - in cazul acesta de retrocedare, primaria, daca se ajunge la o discutie despre o retrocedare prin echivalare, are dreptul sa discute si despre buacata aia de y metri patrati pe care a vandut-o ? adica, implicit, primaria va despagubi automat pentru ilegalitatea comisa, sau va face echivalarea doar pentru x-y metri patrati, ramanand in sarcina pagubitului sa dea in judecata primaria samd ?
Cu privire la întrebările dvs. sunt multe de spus.
1. Va trebui să vă judecaţi cu primăria pentru obligarea acesteia spre a emite p decizie.
Dosarul poate să dureze lejer 2-3 ani. În cazul în care veţi primi despăgubiri băneşti prin inrtermediul Fondului Proprietatea şi veţi opta pentru acordarea acestora ţin să vă spun că la nivelul ANPR (Autoritatea Naţională pentru Restituirii Proprietăţii) nu au fost soluţionate nici cererile la nivelul anului 2005.
2. Dacă terenul ,,v-a fost" fost vândut în mod ilegal de către Primărie, în urma depunerii cererii de reconstituire de către dvs., Primăria este direct responsabilă pentru ilegalitate, putând fi obligată la despăgubiri băneşti.
3. Dacă puteţi face dovada că terenul aflat între blocuri, este liber şi deasemenea că a aparţinut familiei dvs. (prin copie registrul agricol, BAP 1948, orice act, act de vânzare-cumpărare, orice) şi nu reprezintă cale de acces către acea vilă despre care faceţi vorbire, vi-l puteţi recupera, dar necesită un proces în instanţă, complex, ce necesită un efort şi cunoştinte deosebite ale persoanei care vă va reprezenta.
La intrebarile dumneavoastra, cat mai punctual
1. Trebuie sa-l actionati in contencios administrativ pe primar pentru a-l obliga sa raspunda la notificare. Ar trebui sa solicitati daune pentru lipsa raspunsului (termenul era de 60 de zile). Este un proces relativ simplu si care nu are nici un motiv sa dureze mai mult de 5-6 luni.
2. Da, de principiu, se pot retroceda in natura, vedeti si mai jos.
3. Trebuie sa solicitati constatarea nulitatii HCL prin care s-a dispus vanzarea terenului pentru cauza ilicita. Instanta competenta in acest caz este judecatoria pentru ca HCL respectiv nu este act administrativ in sensul prev. art. 2 lit. c din Legea nr. 554/2004. In cadrul acestui proces veti chema in judecata si pe fotbalist pentru a se constata nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare. Acest proces este dificil pentru ca fotbalistul se va apara sustinand ca a fost de buna credinta iar jurisprudenta nu este constanta in ceea ce priveste acest aspect intrucat buna-credinta a fost apreciata in mod diferit. Personal, daca nu exista probe solide, ca fotbalistul a cunoscut imprejurarea ca terenul este solicitat pentru a fi retrocedat, nu as aface acest pas solicitand doar constatarea nulitatii HCL si despagubiri pentru daunele astfel cauzate. Trebuie sa vedeti insa cine a initiat proiectul de hotarare pentru ca primarul se va putea apara ca nu raspunde pentru consiliu (daca nu a initiat el acel proiect), iar consilierii nu aveau cum sa cunoasca situatia terenurilor solicitate a fi retrocedate (pentru ca nu intra in atributiile consiliului). Daca insa primarul a initiat proiectu (situatia cea mai probabila)l, dupa ce a fost notificat, este de rea credinta (succesiunea actelor o dovedeste) si poate sa raspunda pentru aceasta.
4. Procesul de la punctul 2 este dependent de solutia ce se va da la 1, asa ca toate la un loc s-ar putea sa dureze chiar si doi ani, daca dati peste o "echipa" avocati-judecator hmmmmm ... inabila, si ajungeti la rejudecari si rerejudecari poate sa dureze chiar mult mai mult de doi ani. Insa aceasta ipoteza presupune erori (respingerea actiunilor pe exceptii, neadministrarea unor probe, solutii date in doi peri fara sa existe probe, etc.) care speram sa fie evitate.
5. Se poate refuza "intrarea" in fondul Eternitatea, alias Proprietatea, insa nu are nici un efect. Va puteti plange insa la CEDO (chiar daca sunteti propus pentru despagubiri uriase in fondul Proprietatea), cu sanse bune, deoarece promisiunea unor despagubiri nu valoreaza despagubiri la CEDO - exista deja o opinie clara a Curtii in acest sens, iar intarzierea se plateste (tot la CEDO, sau la cursul euro din ziua platii ;) ).
Multumesc pentru raspunsuri, si as putea comenta cu binecunoscutul panseu al lui Mircea Badea daca nu m-as gandi ca poate sunt inteles gresit si iese vreo dandana...
Pentru ca nu am dat nume si numarul primarilor care au comis astfel de ilegalitati intrece firele mele din cap, am sa adaug, ca si simpla constatare - ca prin relatii am reusit sa intru in contact cu cineva din Primarie (sus pus) care, contra unei sume de bani, ar urma sa puna benzina la motor si sa gaseasca un teren in echivalare (asa cum s-a intamplat si cu alti "premianti"). Solutia mi se pare absolut jenanta, dar citind aceste raspunsuri avizate ajung, iarasi, la concluzia ca daca nu dai spaga (la greu !), risti sa mori inainte sa primesti ceea ce statul ti-a furat pe timpul lui Ceausescu si ti-a vandut pe timpul capitalistilor. Culmea, am o ruda apropiata care are revendicate (cu acte absolut in regula) proprietati in valoare de vreo 2 milioane de euro (terenuri neretrocedabile) si ca atare a ajuns la "Eternitatea" (fondul, nu cimitirul, desi cale lunga nu mai e...). Omul, stiind ca se afla in Romania, a cautat sa gaseasca o solutie, sa faca jumi-juma cu careva mai bine infipt, numai sa apuce sa recupereze ceva pe lumea asta, si nu pe cealalta. Ei bine, nu a gasit pe nimeni care sa il "ajute" contra cost - asa ca ne putem bucura ca uneori, nici macar cu spaga nu mai poti trai in Romania... :O
Proprietate
kiko33
la un imobil suntem mostenitori eu , mama si frate ,in 1980 am cumparat cota parte a mamei si a fratelui.La acel timp suprafata curtii era in propritatea ... (vezi toată discuția)