avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nr. mostenitori / retrocedare teren cf legea 10
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nr. mostenitori / retrocedare teren cf legea 10

O sa caut sa fiu succint si pentru usurinta expunerii, voi da cateva nume generice.
In speta, este vorba despre un dosar de retrocedare, intrebarea fiind cat datoreaza statul unor proprietari expropriati. De asemenea, va fi o intrebare referitor la retrocedarea unui pamant instrainat abuziv de catre stat.

Asadar, despre ce este vorba:
In urma cu multi ani, Gheorghe s-a casatorit cu Ecaterina. El (deci Gheorghe) avea deja un fiu, Jorj, nascut dintr-o alta casatorie.
Inainte de inceputul WW2, Gheorghe a decedat, sotia lui Ecaterina mostenind tot ce aveau sotii impreuna.
Prin anii 80, Ecaterina a decedat si ea. Mostenitori, conform actului legal de mostenire, au fost 4 fii naturali ai cuplului Gheorghe si Ecaterina, sa ii denumim aici Elena, Aurelia, Beatrice, Ilie, la care se alaturau:
- un nepot de pe un fiu al cuplului Gheorghe ci Ecaterina, nepotul numindu-se, sa spunem, Iulian. Aceste nepot s-a alaturat mostenitorilor mentionati mai sus fiind, la randul sau, unicul fiu al unui al cincilea fiu al cuplului Ecaterina. si Gheorghe, pe nume Constantin. Acesta decedase insa inainte de decesul mamei sale Ecaterina. Ca atare, Constantin avand un fiu (Iulian), fiul l-a reprezentat in calitate de mostenior la decesul Ecaterinei.
- un alt mostenitor adaugat celor 4+1 a fost fiul vitreg al Ecaterinei, denumit aici Jorj (deci fiul adus in casatorie de catre Gheorghe, fiind nenascut de catre Ecaterina)

Conform actelor de mostenire, mostentitorii au luat, fiecare, cate o sesime din averea lasata de catre decedata Ecaterina. Aceste lucruri se intamplau la sfarsitul anilor 70, precizare necesara in cazul in care pe vremea aia or fi fost legi diferite de cele actuale.

PRIMA INTREBARE: A fost corecta aceasta impartire a averii in 6 parti egale, avand in vedere ca fiul Jorj nu era copil nascut de catre Ecaterina ? In speta, daca fiecare trebuia sa ia cate o sesime.
A DOUA INTREBARE: In cazul in care aceasta impartire egala a averii mostenite de catre cei sase mentionati mai sus nu a fost legala, ce se poate face pentru indreptarea erorii ?

Sa revenim la povestea expusa.
Proprietatea mostenita de catre cei sase este expropriata de catre stat imediat dupa decesul Ecaterinei. Anii trec, vine democratia

Intre timp, Jorj decedeaza, lasand in urma doi fii, sa le spunem Ion si Liviu. De asemenea, decedeaza Aurelia si Beatrice. Asadar de pe lista de mostenitori ai Ecaterinei au disparut acum trei persoane (Aurelia, Jorj si Beatrice), ramanand doar Elena si Ilie ca fii directi ai Ecaterinei si Iulian, ca unic nepot de pe decedatul Constantin. Aurelia si Beatrice nu au fost casatorite si nici nu au avut copii. Jorj a fost casatorit, insa, si a avut copii. Nimeni nu stie nimic despre ei, insa. de peste 25 de ani.

Doi dintre mostenitori, anume Elena si Ilie, depun in termen, cf legii 10, actele necesare pentru retrocedarea pamantului expropriat. Situatia suprafetei expropriate era aceasta: o parte se afla in fata unui bloc de locuinte, deci de la cladire la sosea, o alta parte este acoperita de acel bloc de locuinte, o alta parte este in spatele acelui bloc, iar o a patra parte era, initial, la data depunerii cererii de retrocedare, tot in proprietatea statului. Intre timp, pe ea a fost construita o vila a unui inalt personaj din fotbalul romanesc, numele sau neavand vreo importanta. Adica, o bucata din terenul pe care il are acum in prorietate respectivul personaj este, in fapt, teren confiscat de catre stat de la proprietarii de drept citati mai sus.

Iulian (fiul lui Constantin si nepotul Ecaterinei), fiind plecat de multa vreme din Romania, nu manifesteaza niciun interes fata de partea sa, nedepunand nicio cerere de retrocedare.
Fiii lui Jorj (fiul vitreg al Ecaterinei), care probabil ca ar fi putut si ei sa se constituie parte in acest demers, nu participa in acest sens. De altfel, nimeni nu stie de zeci de ani pe unde sunt acestia, posibil sa nu mai traiasca, sau poate ca sunt la marginea lumii.

A TREIA INTREBARE: Cum se recalculeaza partea pe care o are fiecare dintre mostenitorii Ecaterinei la ora actuala ? Vorbim despre Elena si Ilie care sunt intr-o situatie similara ca si fii directi ai Ecaterinei, apoi vorbim de copiii fiului vitreg al Ecaterinei si de nepotul Ecaterinei, anume Iulian. Deci cat anume, ca parte din masa totala, ar avea fiecare la ora actuala ?

Intrebarile sunt puse in contextul in care este neclar cat trebuie sa dea statul fiecaruia, in cadrul procedurii de restituire. Amintesc ca dosarul de retrocedare si cererea in sine a fost depus numai de 2 dintre mostenitori (Elena si Ilie). Parerile in ceea ce priveste cat poate da statul celor doi care si-au exprimat interesul in aceasta retrocedare au fost impartite, incapand de la personalul de la primarie si sfarsind cu notarii.

In fine, revenind la problema cu modul in care este ocupat acum terenul (1. suprafata utilitara in fata blocului; 2. cladire bloc; 3. suprafata in spatele blocului; 4. suprafata cumparata de catre un particular de la stat), este practic imposibila retrocedarea in natura a intregului lot confiscat de catre stat. Pe de alta parte, statul vanzand in mod clar ce nu era al lui, ar fi logic ca acest act sa fie anulat, iar terenul unde se afla azi gradina si vila personajului fotbalistic sa fie retrocedate mostenitorilor legali ai proprietarului de drept.

A PATRA INTREBARE: Se poate cere, in atari cazuri, retrocedarea partiala a unui teren ? Adica ce spuneam mai sus, restituirea terenului care nu este ocupat de cladiri de bloc, urmand ca partea nerestituita in natura sa fie recuperata prin despagubire.

Mai adaug ca la primaria locala, mostenitorilor li s-a spus ca terenul ocupat de proprietatea privata a fotbalistului nu poate fi retrocedat, SI CA STATUL NU ARE NICIO OBLIGATIE DE RESTITUIRE IN CAZUL ACESTEI BUCATI DE TEREN. Practic, proprietarii au fost indrumati sa... il dea in judecata pe inaltul personaj fotbalistic si sa ii ceara lui despagubiri in schimbul terenului pe care respectivul are construit un castel, alaturi de uzuala piscina si gradina populata cu blonde si masinute exotice. Care teren a fost obtinut in urma unei decizii a Consiliul Local care l-a improprietarit pe respectivul desi exista clar, la ora respectiva, o cerere depusa pentru retrocedarea suprafetei respective.

Ca idee, si e ca si cum l-as intreba pe Basescu ce ar trebui sa votez la uninominal, ar fi bine de angajat un avocat in acest caz ?

Multumesc pentru rabdarea cu care ati citit. Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:00, 16 Decembrie 2007
alpha_aquilla a scris:


Doi dintre mostenitori, anume Elena si Ilie, depun in termen, cf legii 10, actele necesare pentru retrocedarea pamantului expropriat.



E sambata, e prea de dimineta, imi savurez cafeaua si mi-e cam lene sa calculez cote... si nici nu e necesar.... pentru ca art 4 alin 4 din L 10 zice asa: De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevăzută la cap. III profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite care au depus în termen cererea de restituire.
Altfel spus, Elena si Ilie, in calitate de fii ai defunctilor, impart in mod egal bunurile parintlor lor pentru care au facut cerere de restituire. (ca si cand ar fi fost singurii mostenitori).
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2007
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsul simplu si eficient - face sens ceea ce spuneti.

Ma gandesc, insa, la reactia unei dudui notar la care am fost tocmai cu acest caz acum putine zile. Dupa ce a vazut actele si a ascultat expozeul, duduia a spus ca:
1. partea cuvenita unui mostenitor care a decedat RAMANE IN PROPRIETATEA STATULUI (?!!!)
2. impartirea acestor sesimi se face pe baza actelor de succesiune, iar in absenta lor, statul ramane cu pamantul
3. partea de pamant care a fost vanduta ilegal de catre stat fotbaliatorului de care vorbeam mai inainte ramane in prorpietatea celui care a cumparat-o, iar mostenitorii trebuie sa il dea in judecata pe acesta (nu pe statul care a vandut pamantul revendicat!) urmand ca in functie de sentinta, sa poata primi despagubiri de la fotbalist.

Acum o a cincea intrebare este daca duduia notar cunoaste sau nu legislatia din Romania. Si nu, femeia nu este ruda cu duduia Udrea.
Bate campii cu gratie dna. notar.

In situatia in care numai o parte dintre mostenitorii proprietarilor deposedati de stat au cerut restituirea imobilului, acesta se cuvine celor care s-au conformat Legii nr. 10/2001, prin efectul dreptului de acrescamant, indiferent de cotele lor succesorale ( Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia 4833 din 17 mai 2006).

Dna notar greseste prin nestiinta, sunt perfect deacord cu parerea anterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire kristin443 kristin443 Buna seara Puteti va rog sa-mi explicati si mie ce inseamna urmatoarea decizie si daca Doamna Acu Maria partea care i se cuvnea de mostenire este transmisa ... (vezi toată discuția)
Decret de expropriere a unei persoane decedate / eroare in act de mostenire m_dima m_dima Buna ziua, Am rugamintea sa fiu lamurita in legatura cu o problema. Am discutat cu mai multi avocati, am primit raspunsuri destul de contradictorii si as ... (vezi toată discuția)
Legea 10 - succesiune noiklosa noiklosa Buna ziua, Cazul este urmatorul - exista o cerere de retrocedare pe legea 10, in echivalent si posibil partial in natura. Cererea este depusa de catre cei doi ... (vezi toată discuția)