Buna ziua,
Cazul este urmatorul - exista o cerere de retrocedare pe legea 10, in echivalent si posibil partial in natura. Cererea este depusa de catre cei doi mostenitori supravietuitori ai persoanei expropriate. In cazul in care unul sau ambii dintre acesti mostenitori care au depus cererea pe legea 10 decedeaza, care este procedura pentru a trasfera drepturile sale in materie de aceasta retrocedare catre mostenitorii legali ? Trebuie depusa o noua cerere pe legea 10 dupa dezbaterea mostenirii ? In dezbatere intra si aceasta retrocedare, chiar daca ea consta la ora actuala intr-un dosar si nu imobile/teren ? Daca unul dintre cei doi deponenti ai dosarului decedeaza, celalalt ramas in viata preia automat tot dreptul de a primi retrocedarea ? (mostenitorii nefiind deponenti, fiind vorba despre fiu/fiica ai deponentilor). Sau, ca sa fie mai schematic clar: X a fost expropriat, decedand de multa vreme / Y si Z, mostenitori ai lui X, au depus cererea de retrocedare pe 10/2001 / exista A, B, fii ai lui Y (Z nu are copii). Totodata, Y si Z nu sunt casatoriti. A si B nu au depus acte pentru retrocedare, nefiind mostenitori ai lui X. Daca Y decedeaza, atunci retrocedarea se poate face total catre Z ? Mentionez ca nu este vorba despre niciun conflict in familie, ideea fiind sa nu se complice lucrurile, adica discutia este despre pozitia cea mai favorabila in fata statului.
Mostenitorii legali in baza certificatului de mostenitor de pe urma defunctului/defunctilor, preiau titlul solicitantilor si in baza unui supliment de certificat de mostenitor, includ in masa succesorala noile bunuri.
Deci Y si Z, care au depus dosarul, sunt frate si sora. Niciunul nu e casatorit. Y are 2 copii, Z nu are copii. Daca decedeaza Y, copiii sai mostenesc, alaturi de masa succesorala clasica si aceasta "cerere" pe legea 10, sa inteleg. Practic, acesti mostenitori sunt considerati atunci automat ca si parte in dosarul respectiv ? Sau daca nu, atunci ce anume trebuie sa faca, sa mearga la primarie cu certificatul de mostenitor si sa inceapa de aici alti ani si ani de tergiversari si verificari de acte si paraacte ? Sau tot ce se face este anexarea LA ACELASI dosar de retrocedare a unei copii dupa certificatul de succesiune, iar atunci statul automat discuta cu Z (deponent initial) si cu A, B (copiii celuilalt deponent initial, acum decedat) ?
La fel, daca Z decedeaza, normal ar fi - din cate ma pricep si eu - sa il mosteneasca doar sora sa Y, corect ? Nepotii dupa Y (A si B) nu ar avea de luat nimic, banuiesc. Atunci, rationez corect daca spun ca Y devine singura titulara pe acest dosar de retrocedare ?
In fine, eu am rasfoit legea - poate exista undeva stipulata procedura aceasta, sau in anexe. Multumesc
Mostenire legala
millil
X(femeia) si Y se casatoresc si se naste un copil din casatorie (p). X si Y divorteaza, iar X se recasatoreste cu Z. Din casatorie se nasc 2 copii: q si r. ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune
wolly
Buna ziua!
Bunicul meu a avut 4 copii, [b]a,b,c,d.[/b] In 1983 fiul [b]c [/b]decedeaza, in 1986 se stinge si bunicul.In 1990[b] a,b si d[/b] (fara urmasii lui ... (vezi toată discuția)