Buna seara.
Depinde ce folosinta transmiteti, cu titlu oneros( contract de inchiriere), sau cu titlu gratuit( comodat). Este foarte important, sa stabiliti in clauzele contractuale, ca nerespectarea obligatiilor comodatarului( in special, neplata chiriei, a utilitatilor), va da dreptul ca considerati contractul reziliat de plin drept( pact comisoriu de gradul IV).
Depinde de forma pe care o are contractul in baza caruia se realizeaza .
Daca e in baza unui contrat de comodat, obligatiile si drepturile partilor sunt de a preda/primi si de a pune la dispozitie/ a folosi fara a aduce modificari spatiului fara acordul proprietarului, plata utilitatilor etc.
Daca este vorba de un contract de inchiriere, atunci proprietarul mai trebuie sa inregistreze acest contract la administratia financiara in termen de 15 zile de la incheiere, sa plateasca impozit pe venit , 16% din 75% din cv chiriei ( 25% din cv chiriei se considera cheltuiala pe care proprietarul o are cu intretinerea imobilului, impozitul pe acesta etc.) si in cazul in care nu este salariat, 5,5% la sanatate din venitul net.
Conform art. XIII din O.U.G. nr. 54/2010, orice contract incheiat in vederea stabilirii sediul social al unei firme, trebuie inregistrat la Administratia Financiara a Sectorului in raza careia se afla imobilul respectiv, fie ca este vorba de contract de inchiriere, fie de comodat. In privinta obligatiilor si a problemelor de care amintiti, colegii de pe forum au explicat foarte bine situatia. Cu stima.
Contract comodat
dasca7727
Vreau a inchiriez unei firme sub fora de contract de comodat un apartament vreau sa stiu i eu pareri pro i contra au mai bn zis dezavantaje si avantaje (vezi toată discuția)