Buna ziua. Am fost implicat intr-un accident cu victima si probabil am sa fiu gasit vinovat de producerea accidentului. Incercarea de a ma impaca cu victima a esuat, aceasta cerandu-mi daune de 15000 lei pt fractura la picior, aprox 85 de zile de ingrijiri medicale. Detin o polita RCA pe care victima a refuzat sa o utilizeze. Intrebarea este: daca instanta ii va acurda o suma oarecare sub forma de daune, eu pot recupera prejudiciul de la firma de asigurari? si: daca eu nu dispun de suma pe care ar trebui sa o platesc care este procedura de recuperare a banilor de catre victima?
Daca aveati o polita RCA valabila la data evenimentului, aceasta va acoperi toate daunele pe care le-ati provocat indiferent de natura lor. Este bine sa va abtineti sa mai platiti ceva pentru ca dv nu aveti cum sa recuperati banii de la asiguratorul dv RCA. Acesta nu va plati decat pagubitului. Si cum acesta dorea sa scoata intai de la dv fiti sigur ca s-ar fi folosit si de polita RCA a dv. Va recomand sa va angajati un avocat care sa va apere interesele si sa va fereasca de surprize din partea avocatului pagubitului.
din discutiile pe care le-am avut cu victima, aceasta nu poate dovedi cu acte sumele pe care sustine ca le-a cheltuit si pretinde aceasta suma ca daune morale. In cazul unui proces poate obtine aceasta suma? In acest caz mi se va retine din venituri o anumita suma?
Da.Si daunele morale sunt acoperte de asigurarea RCA.Nu va mai faceti probleme.Chemati in garantie asiguratorul in baza politei RCA.Toate daunele ce se vor stabili de catre instanta, vor fi platite de asigurator.Victima nu poate primi alte sume chiar daca le solicita.
Ar fi bine sa avizati dv. dauna la asigurator printr-o declaratie pt. ca interesul lor este sa dea bani cit mai putini si este posibil ca din acest motiv sa se transforme in aliatul dv.
Daca asiguratorii ar plati la timp si corect daunele provocate persoanelor ranite in accidente rutiere, nu ar mai avea loc acest "santaj" si o multime de procese nu s-ar mai desfasura pe rolul instantelor , cheltuind , in definitiv, tot banii noastri.
Dar, e bine ca unii dintre ei, platesc despagubirile in baza unor intelegeri amiabile, daca culpa asiguratului lor e bine conturata inca de la inceputul investigatiilor. Eu il consider un inceput ce promite ca, in cativa ani victimele sa fie despagubite ca in orice alta tara europeana civilizata in proportie cat mai mare de la an la an.:)
Atunci cand nu se realizeaza nici o intelegere, se ajunge la instanta, cand, dvs., in calitate de cond. auto vinovat ce veti fi trimit in judecata, va trebui sa solicitat introducerea in cauza, in calitate de Asigurator, a societatii de asigurare care a emis tichetul RCA pt. masina pe care ati condus-o la data accidentului si sa aratati judecatorului ca, in baza legii nr. 136/1995, + ordinul C.S.A.valabil , acesta trebuie sa plateasca toate daunele care vor fi acordate de instanta + cheltuielile de judecata. In aceste conditii, nici nu va intereseaza cuantumul, cat de mare o fi el.