avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Terenul se atribuie proprietarului sau chiriasului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Terenul se atribuie proprietarului sau chiriasului?

Parintii au trait in concubinaj, din care au rezultat 3 copii. Mama a decedat in '83. Impreuna au facut o casa,care este pe numele tatalui. Fratele mai mare rezultat din prima casatorie a mamei a ramas in casa. Cei 3 copii pe numele tatalui au crescut la orfelinat. Dupa revolutie terenul aferent casei a fost inregistrat pe numele fratelui mai mare care locuia cu familia lui la acea adresa. Despre tata, copiii nu mai stiu nimic. Ce drepturi au cei 3 copii care poarta numele proprietarului casei?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 02:00, 11 August 2008
Din informatiile date de dumneavoastra nu se poate trage o concluzie clara.
1. Ce inseamna
Dupa revolutie terenul aferent casei a fost inregistrat pe numele fratelui mai mare
? Ca acesta este proprietar in prezent? Pe ce titlu? (retrocedare - era terenul mamei? - cumparare, mostenire, donatie, etc.) Daca fratele mai mare (uterin) nu are nici un titlu atunci cine este proprietarul terenului ? Cum au trecut terenul si casa de la tata la fratele cel mare? Incercati sa raspundeti la aceste intrebari pentru a putea sa clarificam situatia.
2. Este de principiu ca daca fratele cel mare (uterin) este in prezent proprietar ceilalti 3 nu au nici un drept asupra casei.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
In anii '70, parintii au achizitionat o casa pe un teren de aprox.800m. Nu cunosc forma tranzactiei dar la primarie casa apare ca fiind inregistrata pe numele tatalui,existand si o schita a casei, neexistand nici un act de proprietate ci numai aceasta inregistrare la primarie. In anul '75 tata a parasit domiciliul iar in anul '83 mama a decedat.Cei 3 frati pe numele tatalui au fost trimisi la orfelinat iar fratele uterin a ramas in casa, fiind casatorit cu 3 copii.
Dupa revolutie terenul aferent casei trebuia sa fie trecut in posesia proprietarului insa la primarie terenul este inregistrat pe numele fratelui. Astfel casa apare la primarie inregistrata pe un nume( acela al tatalui) si terenul aferent apare pe un alt nume( acela ale fratelui). Fratele mai mare nu detine nici un act de proprietate nici asupra casei nici asupra terenului.
Intrebarea dumneavoastra era:
Ce drepturi au cei 3 copii care poarta numele proprietarului casei?

1. Daca tatal nu a dobandit in anii 70' nici un drept (inscrierea la Primarie nu este o dovada a proprietatii ci eventual o prezumtie de la care se poate pleca) atunci nici eventualii sai mostenitori nu au nici un drept.
2. Pentru a afla daca tatal mai traieste sau nu va puteti adresa INEP (Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor) cu o cerere.
3. Pentru a identifica proprietarul terenului puteti sa consultati registrele de publicitate imobiliara adresandu-va Biroului de Carte Funciara pe raza caruia se afla terenul.
4. Singura varianta in care aveti un drept asupra terenului si constructiei este ca tatal sa fi fost proprietar inregistrat in evidentele de publicitate imobiliara (daca este decedat). In aceasta din urma varianta puteti sa cereti dezbaterea succesiunii si apoi sa va revendicati dreptul mostenit.
5. Din punct de vedere juridic constructia este una cu terenul pe care este facuta, proprietarul terenului fiind prezumat ca este si proprietarul constructiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune nicoleta321 nicoleta321 Dupa decesul tatalui din 1977 cei 2 frati ai mei au cedat partea lor mie.Astfel am devenit mostenitorul cu acte in regula,eu si mama nostra.Dupa moartea mamei ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate febletea febletea Buna seara,in urma cu 2ani tatal-meu a decedat si nu alasat nici un titlu de proprietate,pe titlu apar fratii lui.Eu legal nu pot dovedi cu nici un act ca sunt ... (vezi toată discuția)
Obtinere titlu de proprietate pascanvio pascanvio Am Titlu de proprietate pe numele meu, conform legii 18, pe terenul pe care este construita casa parinteasca. Cum pot obtine Titlu de proprietate si pe casa? ... (vezi toată discuția)