avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietate comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietate comuna

Buna ziua
Am o intrebare
Proprietarul unui apartament isi inchiriaza apartamentul unui chirias
Dupa ce am studiat unele legi am ajuns la concluzia ca asociatia de proprietari are ''relatii'' numai cu proprietarul daca chiriasul nu isi plateste cotele de contributie lunare. Asociatia de proprietari poate cere proprietarului rezilierea contractului cu chiriasul daca acesta nu isi plateste cotele de contributie timp de 3 luni.

Chiriasul poate fi obligat de catre proprietar pe langa cotele de contributie sa plateasca si findul de raparatii si eventual reparatiile efectuate la partile comune( bai, subsol, uscatorii)?
Cel mai recent răspuns: predescughe , utilizator 13:05, 24 Iulie 2011
Asociatia de proprietari are "relatii" atat cu proprietarii cat si cu chiriasii din bloc.
Asociatia poate cere orice, dar nimeni nu este obligat sa ia in seama asemenea cereri ca cea de rezilere a unui contract intre proprietar si chirias.
Asociatia, conform legii, calculeaza penalizari, notifica proprietarul, instituie privilegiu imobiliar, invita proprietarul la asociatie, la mediator si/sau actioneaza proprietarul in instanta pentru recuperarea debitelor, penalizarilor...
Sigur ca proprietarul, in functie de prevederile contractului de inchiriere, se poate indrepta impotriva chiriasului pentru recuperarea debitelor si poate, tot in conditiile contractuale, sa rezilieze contractul.
Chiriasul va plati catre asociatie toate cheltuielile prevazute in contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, dar aceasta este treaba celor doua parti (proprietar si chirias), iar asociatia se va putea indrepta in instanta numai impotriva proprietarului.
Avem, in asociatie, chiriasi pe termen scurt care sunt verificati mereu de catre proprietari in ce priveste platile catre asociatie si modul de convietuire in bloc.
Dar avem si chiriasi pe termen lung (contract pe 10 ani), care colaboreaza mereu cu asociatia si suporta toate costurile, inclusiv reparatiile si-aproape ca nu-i cunoastem pe proprietari (firme sau proprietari de apartamente plecati cu anii in strainatate).
Multumesc.
In cazul de fata proprietar este consiliul local cu 24 apartamente
Ce v-a spus @adriantot este perfect adevarat.

Eu voi sublinia faptul ca cei raspunzatori pentru problemele create asociatiei sunt proprietarii, in relatia cu asociatia.
Statul nu are privilegii in plus, chiar daca este proprietar a 24 de apartamente.
Pentru fiecare apartament in parte este raspunzator direct si egal ca si ceilalti proprietari persoane fizice.
sa vedeti ce contre o sa iasa intre mine si consiliul local. In blocul respectiv sunt multe familii de etnie roma si primaria arunca in spinarea mea sa recuperez banii de la chiriasi. apoi au bai comune pe care le au daramat. e bloc de garsoniere. o sa pun usi pe holuri. o sa pun apometre pe fiecare baie. o sa repar baile, si o sa vedeti ce o sa mai plateasca consiliul local toate reparatiile
Asa sa faceti! :):thumbup::training:

Alte discuții în legătură

Consiliul local proprietar de apartamente nicolaegabrielm nicolaegabrielm Bună ziua! Am o problemă: Consiliul Local X detine 150 apartamente pe care le-a inchiriat unor persoane.Asociatia de Propietari de care apartin apartamentele ... (vezi toată discuția)
Sunt chiriaș în apartament, pot închiria cu forme legale uscătorul de la parterul blocului? gavroche83 gavroche83 Buna ziua! pana sa ma decid sa postez o intrebare pe forum am citit cam tot ce facea referire la inchirierea spatiilor comune din blocuri, in speta mea, un ... (vezi toată discuția)
Bloc anl: primaria ne obliga sa ne constituim in asociatie de locatari insider insider Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie ... (vezi toată discuția)