avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordarea ajutorului social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordarea ajutorului social

As dori sa stiu daca o persoana poate obtine ajutor social si ce suma, in cazul in care un membru al familiei are pensie de handicap iar un altul are venit salarial minim pe economie si alocatie complementara?
cazul este urmatorul:
Doamna Angela are 56 ani este diabetica si hipertensiva si nu are nici un venit. Locuieste intr-o comuna din jud valcea impreuna cu un fiu (26 anu,care are handicap de gradul II si primeste pensie de hadicap) si cu fiica si nepotul (copilul fiicei. Are 8ani). Fiica are contract de munk cu salariul minim ca salariu de incadrare si beneficiaza de alocatie complementara. Doamna indeplineste conditiile legii in ceea ce priveste detinerea de bunuri necesare si animale. Astfel veniturile familiei sunt pensia de handicap(aprx 200lei), alocatiile (90lei)si salariul fetei (aprx 600lei conform actelor. In realitate aceasta nu incaseaza banii).
Pana nu de mult Doamna A beneficia de ajutor social in conditiile in care "asistenta sociala" a primarie o inregistrase ca locuind singura(lua in jur de 100lei). Acum i-a spus ca nu ii mai trimit dosarul pentru ca nu se mai incadreaza, iar daca ar declara in dosar ca locuieste cu copii si nepotul nu are nici o sansa.
Mentionez ca nu s- a efectuat nici o ancheta sociala la domiciliu.
Imi puteti spune va rog daca in conditiile date poate obtine ajutorul social? Daca da, care ar fi suma obtinuta?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:25, 4 August 2011
Ajutorul social reglementat prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea nr. 50 din 19 ianuarie 2011; prevederi importante:

Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:

125 lei pentru persoana singură;

225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;

313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;

390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;

462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;

câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
Asta am gasit si eu in lege insa nu stiu exact cum se aplica. De aceea am prezentat intreg cazul. Daca mi-ar putea raspunde cineva ce se poate face concret si care sunt pasii..
Multumesc de raspuns!
În completarea veniturilor nete lunare ale familiei sau ale persoanei singure, pentru asigurarea venitului minim garantat, se acordă lunar un ajutor social, în baza următoarelor documente:

cerere,

declarație pe propria răspundere,

actele doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii de către membrii acesteia.

Documentele menţionate se înregistrează într-un registru special la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărui rază teritorială solicitantul are domiciliul ori, după caz, reședința
Depuneti o cerere de ajutor social la primarie si consemnati cele scrise mai sus .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor social Adrian Nemteanu Adrian Nemteanu Buna seara, O familie compusa din 4 persoane 2 adulti+2 copii minori cu un venit de 880 ron reprezentand ICC-600 RON+ 80 RON ALOCATIILE COPIILOR,poate ... (vezi toată discuția)
Mama singura cu 3 copii mozagabriele mozagabriele Buna seara! Am si eu o intrebare. Am o cunostiinta (vecina cu soacra mea) care este mama singura (nu e casatorita si nici nu afost) a trei copii (12,10 si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie minima pt ccc andresssa1234 andresssa1234 Buna ziua Am inceput de curand un proiect de ajutor al femeilor defavorizate si as vrea sa vad ce pot face pt cele cu copii mici sau care nasc anul ... (vezi toată discuția)