avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor social

Buna seara,
O familie compusa din 4 persoane 2 adulti+2 copii minori cu un venit de 880 ron reprezentand ICC-600 RON+ 80 RON ALOCATIILE COPIILOR,poate beneficia de ajutor social? Care sunt primii pasi ce trebuie parcursi?
Care este venitul minim garantat?
Cum se calculeaza el?
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de A.S. in afara de inspectia celor de la primarie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 11:21, 4 Februarie 2010
Actul normativ care reglementeaza acordarea ajutorului social este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Voi posta articolele 4, 9, 10 si 11 din aceasta. Potrivit art. 4 din acest act normativ, nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de ajutor social.

ART. 4
(1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 125 lei pentru persoana singură;
b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
ART. 9
(1) Ajutorul social, în condiţiile prezentei legi, se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia.
(2) Existenţa oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte se menţionează în declaraţia pe propria răspundere a persoanei care solicită ajutorul social.
(3) Cererea şi declaraţia pe propria răspundere, prevăzute la alin. (1), se semnează şi se înaintează de către reprezentantul familiei.
(4) Reprezentantul familiei poate fi, după caz, unul dintre membrii familiei care are capacitate deplină de exerciţiu ori, în cazurile prevăzute de lege, tutorele sau curatorul persoanei îndreptăţite.
(5) În situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), reprezentantul familiei este persoana care asigură creşterea şi îngrijirea copiilor, dacă aceasta are capacitate deplină de exerciţiu sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia.
(6) Titularul ajutorului social este reprezentantul familiei, iar beneficiarul ajutorului social este familia.
ART. 10
(1) Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria rspundere se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul.
(2) În cazul cetăţenilor străini sau apatrizi, documentele prevăzute la alin. (1) se depun la primarul localităţii în a cărei rază teritorială aceştia îşi au reşedinţa sau, după caz, domiciliul.
(3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (2), cererea se înregistrează la primarul localităţii sau, după caz, al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială trăiesc acestea.
(4) Cererea şi declaraţia pe propria răspundere se întocmesc potrivit modelului prevăzut în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului social se soluţionează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării.
(2) În vederea verificării îndeplinirii de către solicitant a condiţiilor de acordare a ajutorului social, primarul dispune în mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
(3) Ancheta socială se efectuează de personalul serviciului public de asistenţă socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de persoanele cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale din aparatul propriu de specialitate al primarului.
(4) Ancheta socială se întocmeşte potrivit modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi şi constituie probă legală pentru instanţele judecătoreşti, în legătură cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii.
(5) Răspunderea asupra conţinutului anchetei sociale revine şi persoanelor care au efectuat şi au semnat ancheta socială.
(6) În cazul în care solicitantul refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru întocmirea anchetei sociale, se consideră că familia acestuia nu îndeplineşte condiţiile de acordare a ajutorului social.
in cazul in care suntem o familie formata din 4 persoane si sotul beneficiaza acum de somaj+ alocatia de stat a copiilor actualmente venitul total al familiei noastre , putem beneficia de ajutor social?
Aveti dreptul la alocaţie familială complementară

Beneficiari
Familiile formate din soţ, soţie şi copiii în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, dacă acestea realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 470 lei.

Cuantumul alocaţiei familiale complementare:

50 lei pentru famila cu un copil;
60 lei pentru familia cu 2 copii;
65 lei pentru familia cu 3 copii;
70 lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii.

Mai aveti dreptul la ajutoare pentru incalzire si energie electrica.
multumesc ptr raspuns, numai ca v-as ruga sa-mi spuneti si ce acte trebuiesc ptr alocatie?
dna va rog daca -mi puteti raspunde si mie la acea intrebare referitor la ajotorul social am postat datele mai jos mentionate.Va multumesc fff mult.

Alte discuții în legătură

Protectie sociala steelvl steelvl O familie formata din patru membri ( parinti si doi minori) al carei venit net lunar se situaza sub 300ron/persoana pe luna , de ce drepturi sociale poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor social - familie monoparentala dezdemona_dezy dezdemona_dezy Buna seara. am si eu o intrebare. am 442 ani nu am nici un venit nu am servici am o fetita de 2 ani si 2 luni in intretinere .nu am gasit de munca motivatia ... (vezi toată discuția)
Ajutor social familie monoparentala ela.m ela.m buna ziua,sunt din buzau am un baiat de 14 ani,sunt divortata si in noiembrie mi se termina somajul,unde pot face o cerere pt ajutorul pt familii ... (vezi toată discuția)