avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa I si II de munca si calcul varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa I si II de munca si calcul varsta pensionare

Buna ziua,
Va deranjez cu o problema de pensinare pentru ca si anul trecut m-ati ajutat intr-o problema asemanatoare privind pensionarea mamei mele.
Problemele de acum la care va rog si sper sa ma ajutati sunt:
Barbat, nascut 11.08.1951 cu vechimea detaliata mai jos:
1. Anii suplimentari cf grupa I si II sunt corect calculati si se iau in considerare la pensionare?
2. Avand in vedere vechimea de mai jos cand poate iesi la pensie (in oricare forma aticipat sau la termen)

Vechime:
1) 5 ani 11 luni 10 zile (Intreprindere Industrie Locala 11.1966 - 09.1972)
2) 1 an 11 luni 20 zile (armata marina Constanta 10.1972 - 10.1974)
3) 13 ani 8 luni 17 zile (Intreprindere Mecanica de Utilaje 10.1974 - 06.1988)
3)* In cadrul activitatii de la punctul 3) s-a lucrat cu grupa de munca I - 4 ani, la finalul activitatii s-a eliberat adeverinta care specifica
"In perioada 01.05.1984-05.07.1988, avand meseria de sudor, a fost incadrat in grupa a I-a d munca, in procent de 100% atelier otelarie conform nominalizarii efectuate prin procesul verbal .... al CA al IMU
Termenul juridic al incadrarii in grupa a I-a de munca in reprezinta ordinului 59/1969, 105/1976 si 210/1977 timp lucrat 4 ani, 2 luni si 4 zile
Obs: incadrarea in grupa I de munca se face in conformitate cu poz 25, anexaI ordinul 50/1990, ordinului 59/1969, 105/1976 si 210/1977 " - in acest caz am inteles ca se suplimenteaza cu 6 luni/an, in consecinta se adauga 2 ani si 1 luna suplimentari.
4) 5 ani 10 luni 25 zile ( Avicola 07.1988 - 06.1994)
4)* In cadrul activitatii de la punctul 4) s-a lucrat cu grupa de munca II - intreaga perioada, la finalul activitatii s-a eliberat adeverinta care specifica:
"...functia de mecanic sudor ferma de la data de 05.07.1988 pana la data de 01.06.1994 si se incadreaza in grupa a II-a de munca conform ordinului 125/1990, anexa 2, poz 90 si adresa 5527/1991, pct 7 al MMMPS cu respectarea metodologiei Ord 50/1990 in procent de 100%" - in acest caz am inteles ca se suplimenteaza cu 3 luni/an, in consecinta se adauga 1 an si 5 luni si 15 zile suplimentare.
5) 0 ani 9 luni 0 zile (somaj 06.1994 - 03.1995)
6) 6 ani 3 luni 0 zile (firma privata 1998-2011 cu intreruperi)

Va multumim anticipat si speram ca ne puteti ajuta in aceasta problema stringenta.
Cel mai recent răspuns: anastancu , utilizator 16:07, 26 Iulie 2011
1. Perioada suplimentara

Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca se adauga stagiului realizat o perioada suplimentara de 6 luni (deci lasati la o parte cele 2 luni lucrate in grupa I de munca, pentru ele nu se acorda perioada suplimentara).

Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca se adauga stagiului realizat o perioada suplimentara de 3 luni (in mod similar, pentru luni si zile lucrate in grupa II de munca nu se acorda perioade suplimentare).

Prin urmare persoana pentru care intrebati are o perioada suplimentara de 3 ani si 3 luni, formata din 2 ani pentru perioada lucrata in grupa I de munca si 1 an si 3 luni pentru perioada lucrata in grupa II de munca.

2. Data iesirii la pensie

Din calculele mele mai are nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru a realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Nu am adunat perioada in care a satisfacut stagiul militar intrucat aceasta este valorificata numai atunci cand se acorda pensie pentru limita de varsta.

Daca realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate beneficia de pensie anticipata partiala incepand cu data de la care implineste 60 de ani. Va sugerez sa ii spuneti sa incheie un contract de asigurare cu casa de pensii ca sa poata iesi la pensie anul acesta.

Tot cu conditia realizarii stagiului de cotizare de 35 de ani, persoana pentru care intrebati poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 63 de ani, varsta standard de pensionare de 65 de ani reducandu-se cu 2 ani pentru perioada lucrata in grupe de munca.
Va multumim foarte mult pentru lamuriri si detaliile pe care ni le-ati furnizat.
Se cotizeaza pentru completarea stagiului si speram sa nu exista surprize si sa se poate pensiona anticipat imediat ce implineste 60 de ani.

Va multumim inca o data si va dorim toate cele bune! :bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate de contestare a deciziei de pensionare adela_11 adela_11 Buna ziua, tatal meu a primit astazi decia de pensionare insa a avut un soc la citirea sumei. Astfel cu un total de 46 de ani de vechime in campul muncii, din ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie mariusmocanu21 mariusmocanu21 Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare! Tatal meu,nascut pe 6 martie 1954 ar dori sa iasa la pensie si nu stie daca indeplineste conditiile necesare. Acestea ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca in cazul cererii de pensionare partial anticipata rosu gheorghe rosu gheorghe Cineva are vechime efectiva in carnetul de munca 34 ani si 4 luni. Implineste 60 de ani in august anul acesta. Intrebare: -poate fi pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)