avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie incurcata!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie incurcata!

Buna ziua ,

ma aflu intr-o situatie foarte complicata si incurcata si va rog daca puteti sa-mi spuneti ce se poate face in situatia de fata.
este o poveste lunga si incalcita pe care incerc s-o zic in cateva randuri.
mama s-a recasatorit cu cineva cu care a avut un copil cu handicap( fratele meu care eu ii sunt curator) , in 1991 a divortat de respectivul fara sa faca insa partaj la casa. Apartamentul este pe numele amndoura(mama si respectivul), mama a achitat primele rate , dupa care conf legii aflate atunci in vigoare a inceput sa-i opreasca lui din salariu, imediat dupa revolutie si divort , am facut un CAR cu mama si am fost si am achitat diferenta la apartament/contravaloarea la vre-o inca 10 ani de rate( apartamentul a fost luat cu plata in 25 de ani cum era atunci in 1978)Pe chitanta am rugat pe doamna de la ghiseu si a trecut si numele mamei de domnisoara deoarece se pronuntase divortul atunci. Intre timp m-am casatorit locuind in continuare cu mama , fratele si respectivul- tatal fratelui meu , fiecare in camera lui. Respectivul a fost si este o persoana cu probleme , alcoolist si schizofrenic , cu accese de brutalitate , o batea pe mama , ne dadea afara din casa si altele( de aia a si divortat), in 2000 eu si sotul am investit 350 mil in casa , am reamenajat-o , imbunatatit-o , facand-o locuibila si frumoasa. Respectivul nu mai munceste din 1996 cand i s-a desfacut contractul de munca cu literea I ptr indisciplina respectiv alcoolism si scandal al locul de munca. el a platit pensie alimentara doar 1 an sau 2 in rest n-a mai vrut sa plateasca nimic , nu a dat niciodata bani in casa deoarece de la munca pana acasa in ziua de salariu ii bea si ii pierdea pe toti .
Mama a murit anul trecut inainte sa reuseasca sa faca actele ptr cedarea jumatatii ei , doar mi-a incredintat baiatul mie sa am eu grija de ele. la divort a primit tutela completa iar pe respectivul a fost decazut din drepturile de parinte ptr rele tratamente.

Acum ce va rog eu sa-mi ziceti sis a ma ajutati:
cum pot sa fac sa scap de respectivul , mai ales ca iar s-a apucat de bautura( l-am avut acum 4 ani la dezalcolizare internat cu forta si se mai cumintise), am o fetita de 3 ani si pur si simplu mi-a speriat-o , nu vreau nici ca sotul meu sau eu sa facem ceva necugetat.
unde trebuie sa merg si ce acte imi trebuiesc sa-l dau in judecata si sa impartim corect casa.
Fratele meu a zis ca-mi da procura prin notariat ca-mi cedeaza partea lui cuvenita din partea mamei ca sa pot fi in momentul asta la egalitate cu respectivul, ca ma tot ameninta ca e casa lui si ne da afara pe toti din ea.
prin notariat daca facem succesiunea am fi in dezavantaj deoarece ne-ar da jumate lui jumate mie si fratelui.
noi vrem sa se imparta casa dupa aportul fiecaruia si sa scap de el ca nu mai putem suporta
va multumesc , sper ca ati inteles ce am vrut sa zic , sunt foarte agitata si suparata dupa o noapte de scandal!
Cel mai recent răspuns: marinaalexandrescu , utilizator 14:43, 23 Iulie 2011
Trebuie sa formulati actiune in instanta, cu urmatoarele capete de cerere :
- sa se constate cota de contributie majoritara a mamei dvs. la dobandirea apartamentului;
- sa se dezbata succesiunea mamei, constatandu-se ca mostenitori ai acesteia sunteti dvs. si fratele dvs, precum si sa se stabileasca ca in componentamasei succesorale este inclusa cota parte din apartament, constatata conform primului capat de cerere;
- sa se dispuna iesirea din indiviziune, prin atribuirea apartamentului dvs., cu obligatia sa platiti sulte fratelui si tatalui vitreg, egale cu valoarea cotele lor de coproprietate.
Este bine sa va angajati avocat, intrucat speta prezinta un grad ridicat de complexitate.
Multumesc mult de raspuns!
Fratele meu este in grija mea si oricum el a zis ca-mi cedeaza toate drepturile lui cu conditia sa am grija de el , ceea ce am si facut si fac in continuare.
Am uitat sa mentionez ca de 16 ani respectivul nu are niciun venit si eu il intretin cu mancare , tigari cafea , spalat , intretinere tot ce necesita unui trai decent.
fratele meu are doar o pensie de 293 lei( care prin hotarare eu o ridic , fiind curatorul fratelui meu) din care respectivul tatal lui are pretentia ca i se cuvine tot
A da , am uitat sa intreb daca ma puteti ajuta sa-mi spuneti daca trebuie sa platesc cota parte la deschiderea actiunii , mi-a zis cineva ca m-ar costa peste 100 mil lei vechi taxa sau ceva de genul asta ca sa pot deschide actiunea.
chiar asa trebuie? pai daca platesc la stat atatia bani si mai trebuie sa platesc si respectivului cine stie ce alta suma.....#-o, atunci unde ajung?
Va trebui sa achitati anticipat o taxa judiciara de timbru de 3% din valoarea apartamentului. Acesti bani ii puteti recupera de la tatal vitreg, solicitand instantei obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata si scazand aceasta suma din sulta pe care va trebui sa i-o platiti.

Daca nu va puteti permite plata taxei judiciare de timbru, puteti formula cerere de ajutor public judiciar sub forma scutirii, reducerii, amanarii sau esalonarii platii acesteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Va multumesc din suflet!
Sanatate multa si numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua parte la succesiune dupa mama vitrega ? sa fie o gluma a notarului ? benga112 benga112 Succesiune ? Tata a fost casatorit cu mama mea. Mama mea a murit in 1965 Subsemnatul fiu al acestora. In anul1969 tata sa recasatorit legitim cu o alta ... (vezi toată discuția)
Proces succesiune mostenitori janetcanada janetcanada Buna ziua tuturor ! Ma numesc Janet si am mare nevoie de ajutorul dvs . Ma bucur tare mult ca am gasit acest forum , altfel nu stiu cum as gasi raspuns la ... (vezi toată discuția)
Care va fi partea mea ? ContSters412228 ContSters412228 In urmă cu multi ani ,mama a divorțat de tata.Apartamentul in care locuiam era al bunicilor mei.Bunica a murit prima.Apoi bunicul a vândut apartamentul ... (vezi toată discuția)