avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii fiscale la contractul de mandat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii fiscale la contractul de mandat

Sunt cenzor la o asociatie de proprietari si presedintele comitetului executiv al asociatiei are intocmit contract de mandat, in baza caruia este remunerat; firma de contabilitate care-i face contabilitatea i-a spus ca nu trebuie sa plateasca decat impozitul de 16%, ori eu stiu ca un contract de mandat are aceleasi obliogatii fiscale ca un contract de munca, mai putin somajul intrucat el este pensionar. De aici a aparut un "conflict" intre mine si el, conflict generat de aceasta firma de contabilitate, care-i face o multime de greseli in documente si la care, totusi, nu vrea sa renunte....la el in asociatie sunt cateva nereguli destul de mari: nu are administrator, el presedinte face incasari si plati, caci nu are casier, eu cenzor am ajuns sa-i scriu registrul de casa, deoarece el nu are pregatire contabila si la varsta lui nu prea mai intelege cum e cu contabilitatea asta..... am ajuns la concluzia ca firma de contabilitate respectiva, careia i-am semnalat neregulile facute asociatiei (nu intocmeste registrul jurnal conform legii, pune la lista de intretinere facturi din alte luni, greseste la calcule etc.), in mod intentionat i-a spus de modul lui de retribuire, inclusiv ca trezoreria trebuie sa-i dea banii inapoi, caci trbuia sa plateasca doar impozitul, la momentul prezent punand sub semnul intrebarii activitatea mea de cenzor la blocul lui...asa ca am ajuns la concluzia ca voi renunta, n-are decat sa faca ce vrea in continuare...
Va rog sa scuzati acest monolog interminabil, in concluzie ma intereseaza ce obligatii fiscale se platesc la un contract de mandat, cu presedintele pensionar...multumesc si o zi buna va doresc :D
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:46, 24 Iulie 2011
Remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei de proprietari potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezintă venituri asimilate salariilor. (Legea nr.571/2003, art.55)
Exceptii de la declararea contributilor :
1. PENSIONARII: La art. 296^16 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal se precizează că pentru veniturile din activităţi dependente realizate de persoanele fizice, care au calitatea de pensionari nu se datorează contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj şi nici contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj datorată de angajator.
2. PRESEDINTELE si CENZORUL: La art. 296^16 alin. (4) lit. b) se precizează că pentru veniturile din activităţi dependente realizate de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari in baza contractului de mandat, nu se datoreaza contributia individuala de asigurari pentru somaj si nici contributia la bugetul asigurarilor de somaj datorata de angajator.
in rest se platesc celelate contributii fiind asimilate salarilor cu exceptile pe care le-am precizat mai sus!
Repet si eu ce spune @monimiron, nu pentru a plictisi, ci pentru a intari mai mult acest raspuns.
In cazul contractului de mandat se plateste exact ca si la un salariu de la CIM, in afara de somaj, indiferent daca omul este pensionar sau nu. Venitul se declara in decl.112 la sectiunea A tipul asiguratului "membru al consiliului de administratie, cenzor". In cazul cenzorului este vorba despre cenzorul ales si care este indemnizat pe baza contractului de mandat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de mandat presedinte andregh andregh Buna ziua, Am o intrebare si anume la contractul de mandat pentru presedinte asociatie de proprietari ce anume se retine? Stiam ca se retine 10.5% si fondul ... (vezi toată discuția)
Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Alegeri comitet executiv Mihai3884 Mihai3884 Azi 15.03.2017, a avut loc sedinta extraordinara reconvocata a adunarii generale a asociatiei de proprietari (bloc cu 4 scari si 58 apartamente) pentru alegeri ... (vezi toată discuția)